Отидете към основна версия

4 334 41

Експлозии и обстрел в Лвов

  • украйна-
  • експлозии-
  • война-
  • лвов-
  • русия-
  • цивилни

Западните лидери трябва да бъдат по-ангажирани с мирните преговори, каза Зеленски

Снимка: БГНЕС/ EPA

Експлозии са чути рано тази сутрин в западния украински град Лвов. Според местни медии градът е подложен на ракетен обстрел - така започва 18-ият ден от войната в Украйна. Според президента Володимир Зеленски западните лидери трябва да бъдат по-ангажирани с мирните преговори и да предложат на Киев гаранции за сигурност. Молдова поиска помощ, за да се справи с украинските бежанци. От началото на инвазията страната е приютила над 100 000 души, предаде БНТ.

За масиран обстрел на Лвов и Ивано-Франковск, съобщават местни медии. Лвов е приютил стотици хиляди бежанци от цяла Украйна, в града се намират и много дипломати на чужди държави, които в преди началото на инвазията се преместиха от Киев. Според украинските власти, руската армия продължава атаката си и вече е съвсем близо до украинската столица. Напълно разрушен е град Волноваха. Чернигов, Харков и Мариупол остават под руска обсада.

Няма да се предадем, ще устоим, каза президентът Зеленски в поредното си обръщение. "Няма да подценявам заплахата. И няма да преувеличавам постиженията. Ние сме честни хора, а не Министерството на отбраната на Русия. Което лъже всички - милионите си граждани и дори управата на Руската федерация. Казвам откровено: все още трябва да се държим. Все още трябва да се борим. Всеки ден и всяка нощ трябва да търсим начин да нанесем максимални щети на противника."

След изявата си, Зеленски отговаря на въпроси на журналисти в продължение на повече от час. Според него мирните преговори трябва да се концентрират около конкретни предложения, а на върху поставянето на ултиматуми. Бурни аплодисменти от британския парламент за ЗеленскЗеленски е разговарял с президента на Франция Еманюел Макрон и канцлера на Германия - Олаф Шолц и е поискал незабавно прекратяване на огъня от руска страна. По-късно стана ясно, че Макрон и Шолц повече от час са разговаряли и с президента Владимир Путин, но той не е показал никакво желание да спре инвазията. В Одеса оркестърът към Националната театрална академия изнесе концерт на открито, наречен "Свободно небе". Така музикантите се присъединиха към призива на официален Киев за "затварянето на небето" над Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: