Отидете към основна версия

9 627 58

Германски министър: Допуснахме грешки по отношение на Украйна

  • германия-
  • украйна-
  • нато-
  • русия-
  • роберт хабек

От една страна я поощряват да работи за демокрация и свобода и да гледа на Запад, от друга не ѝ позволяват да се присъедини

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европа и НАТО допуснаха грешка по отношение Украйна като не я приеха в Алианса, заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек в интервю за в. Frankfurter Allgemeine.

"За Европа, за НАТО, за Запада беше грешка да държат отворена вратата за Украйна и същевременно да ѝ казват, че не може да влезе (в НАТО - б.р.). Това предизвиква раздразнение. Украйна се почувства в капан между два огъня. От една страна я поощряват да работи за демокрация и свобода и да гледа на Запад, от друга не ѝ позволяват да се присъедини. Ние обещахме защита от Русия, но не искахме да видим Украйна като партньор в НАТО" - пояснява той.

"Ние осъдихме анексирането на Крим като нарушение на международното право, но построихме "Северен поток 2". Искахме Украйна да се защитава - и така да пази сигурността на Европа, но, ако обичате, не с помощта на нашите оръжия. Трябва да признаем, че бяхме непоследователни в позицията си" - признава Хабек.

Той допуска, че войната в Украйна е можело да бъде предотвратена.

"Ако сега погледнем назад, има много моменти, в които теоретично е можело да се действа по друг начин. Всеки от тях би довел до различен сценарий" - посочва германският министър.

Той коментира и молбата на Украйна небето ѝ да бъде затворено за полети:

"Германия прави каквото може, но по уважителни причини се въздържа да стане участник в самата война. Тогава бихме били в друг сценарий, тогава НАТО и Русия биха били в състояние на война."

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 50 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: