Отидете към основна версия

1 613 26

Войната е направила 23% от украинците бежанци

  • русия-
  • украйна-
  • бежанци-
  • херсон-
  • мариупол

Властите в Херсонска област, която е почти изцяло окупирана от руските войски, съобщават, че броят на хората без достъп до течаща вода и електричество в южната част на региона продължава да расте и достига 45 750 души

Снимка: Unian

Близо една четвърт, 23%, от украинските граждани са били принудени да напуснат домовете си заради инвазията на Русия. Данните са от доклад на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси. Според доклада почти 6,5 милиона души са избягали от домовете си, а над 3,3 милиона са напуснали страната. Общо броят на хората, избягали от войната, е около 9,8 милиона.

По данни на Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека през четвъртата седмица на военната офанзива са загинали 816 цивилни и са били ранени 2149 души. Въпреки това, както се отбелязва в документа, "реалните цифри вероятно са много по-високи, тъй като в цялата страна продължават ожесточените сблъсъци".

Ситуацията в Мариупол продължава да се влошава, като градските власти оценяват броя на жертвите на 2350 души, но предполагат, че той може да е двойно по-голям. По данни на градския съвет на Мариупол 80% от жилищата са пострадали по време на боевете, а 30% не могат да бъдат ремонтирани.

Положението остава тежко и в Николаев, за където правозащитната организация Human Rights Watch (HRW) срещу цивилно население са използвани касетъчни боеприпаси. През изминалата седмица гъсто населеният град беше обстрелван многократно, което доведе до жертви сред цивилното население, както и до щети по домове, предприятия и друга гражданска инфраструктура.

Властите в Херсонска област, която е почти изцяло окупирана от руските войски, съобщават, че броят на хората без достъп до течаща вода и електричество в южната част на региона продължава да расте и достига 45 750 души. На 16 март украинското министерство на енергетиката съобщи, че повече от 933 000 потребители в цялата страна остават без електричество.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: