Отидете към основна версия

2 902 12

Беларус изтегли дипломатите си от Украйна, вече няма жп връзка между двете страни

  • беларус-
  • украйна-
  • дипломати-
  • жп връзка-
  • киев

Посланикът обвини украинските власти, че не са осигурили безопасно придвижване директно към Беларус

Снимка: UNIAN

Беларус е изтеглила дипломатите си от Украйна, обяви БНР, позовавайки се на беларуският посланик в Киев Игор Сокол, цитиран от руската агенция Интерфакс.

Сокол обясни, че посолството се е намирало "фактически в обсадно положение", с блокирани банкови сметки и заплахи за физическа саморазправа.

Последната група от 11 сътрудници е напуснала Украйна днес през границата с Молдова. В тази връзка посланикът обвини украинските власти, че не са осигурили безопасно придвижване директно към Беларус.

Териториите на север от Киев бяха окупирани в края на февруари от руски войски, които навлязоха в Украйна от беларуска територия. Боевете в северозападните покрайнини на украинската столица продължават от тогава.

Железопътните връзки между Украйна и Беларус са преустановени, съобщи президентът на украинската държавна железопътна компания Александър Камишин, цитиран от агенция Укринформ. В интервю за местна телевизия Камишин уточнява, че през изминалото денонощие 60 000 души са използвали влаковете, за да се придвижат в западната част от страната, а 20 000 - за да напуснат Украйна.

От началото на войната влаковете не са спирали да работят. За повече от 20 дни с тях бяха извозени 2,5 милиона души в страната и в чужбина. С влак във вторник в Киев пристигнаха и министър-председателите на Полша, Чехия и Словения, за да се срещнат с украинския президент Володимир Зеленски.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 23 гласа.

Свързани новини

  • Беларус може да нападне Украйна

    Войната между Русия и Украйна е навлязла в патова ситуация: „Нито една страна не може да спечели“. Това казва високопоставен служител на Н ...
    22.03.2022
    4 740
    56
Новини по държави: