Отидете към основна версия

1 900 51

САЩ: Искаме да наложим санкции срещу повече сектори на руската икономика

  • сащ-
  • съюзници-
  • русия-
  • икономика-
  • сектори-
  • санкции-
  • налагане

Планираме да предприемем действия за нарушаване на техните вериги за доставки

Снимка: Shutterstock

Съединените щати и техните съюзници планират нови санкции срещу повече сектори на руската икономика, които са от решаващо значение за поддържането на нейната инвазия в Украйна, включително вериги за доставки, каза във вторник заместник-министърът на финансите на САЩ, Уоли Адейемо, предаде "Ройтерс".

Адейемо, говорейки в Лондон по време на европейското си пътуване, за да се консултира със съюзниците относно засилването и налагането на санкции за наказване на Русия, каза, че разширяването на тези усилия е насочено към подкопаване на „способността на Кремъл да управлява своята военна машина“.

„В допълнение към санкционирането на компании в сектори, които позволяват злонамерената дейност на Кремъл, ние също планираме да предприемем действия за нарушаване на техните вериги за доставки“, каза Адейемо в изказване.

„Това са действия, които ще предприемем в координация с повече от 30 партньори и съюзници, които се присъединиха към нашата коалиция в отговор на руската инвазия в Украйна“, добави той, без да идентифицира конкретни сектори или компании.

Санкциите, наложени след началото на инвазията на 24 февруари, включително замразяване на активите в чуждестранна валута на руската централна банка, забрана на ключови руски банки и богати елити да извършват транзакции в твърда валута, се оказаха изключително ефективни, каза Адейемо.

Санкциите отслабиха руската икономика и оставиха Кремъл с по-малко ресурси.

„Нашите съюзници и партньори са ангажирани да предприемат допълнителни значителни стъпки за ограничаване на руската икономика, докато руската инвазия продължава“, каза Адейемо.

Той приписва успеха на санкциите на силните многостранни усилия и силата на международна икономическа и финансова система, изградена от демократични страни в края на Втората световна война, която създаде институции, включително Международния валутен фонд, Световната банка и предшественика на Световната търговска организация.

Тези институции създадоха международни правила, норми и ценности, които поставят началото на десетилетия на просперитет, но които бяха отхвърлени от Русия при нейното нахлуване в Украйна, каза той.

„Нашият многостранен отговор показва, че международната финансова система и икономическият пазар не са отворени за онези, които не спазват основните принципи на териториалната цялост и самоопределение“, каза Адейемо.

Това включва руските олигарси, които са обект на санкции, и онези, които може да се опитат да им помогнат да скрият активите си, каза той, добавяйки, че те също ще бъдат изправени пред санкции.

Адейемо каза също, че използването на икономически санкции трябва да бъде прецизирано, за да се запази тяхната ефикасност.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 34 гласа.

Свързани новини