Last news in Fakti

29 Март, 2022 15:44 3 736 21

Къде руските олигарси крият своите „тъмни пари“

  • русия-
  • олигарси-
  • кремъл

Великобритания също така се отказа от схемата си за "златни визи", която даваше право на пребиваване на богати чужденци, ако те инвестират големи суми пари в страната

Къде руските олигарси крият своите „тъмни пари“ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В продължение на десетилетия руските олигарси прехвърлят милиарди долари незаконно придобити пари в чужбина, което ги прави изключително трудни за проследяване.

След нахлуването на Русия в Украйна държавите по света използват санкции и нови закони, за да се опитат да открият тези "тъмни пари", надявайки се да навредят на олигарсите, близки до президента Путин. Би Би Си прави интересен обзор за тъмните пари на руските милиардери и какво се случва с тях сега, предаде БГНЕС.

Колко руски "тъмни пари" има по света?

Американският Атлантически съвет твърди, че руснаците разполагат с около 1 трлн. долара от така наречените "тъмни пари", скрити в чужбина. В неговия доклад за 2020 г. се посочва, че една четвърт от тази сума се контролира от руския президент Владимир Путин и неговите близки сътрудници - богати руснаци - "олигарси".

"Тези пари могат да бъдат използвани и управлявани от Кремъл за шпионаж, тероризъм, подкупи, политически манипулации, дезинформация и много други лоши цели", се казва в доклада.

Как са направени "тъмните пари"?

Друг американски мозъчен тръст, Националният фонд за демокрация, заявява, че Путин е насърчавал близки сътрудници "да крадат от държавния бюджет, да изнудват пари от частни предприятия и дори да организират прякото завземане на печеливши предприятия". В доклада се казва, че по този начин те са натрупали лични богатства, възлизащи на десетки милиарди.

За руските опозиционни лидери Борис Немцов и Владимир Милов се твърди, че между 2004 и 2007 г. са прехвърлили 60 млрд. долара от фондовете на петролния гигант "Газпром" към приближените на Путин.

В "Досиетата Пандора", публикувани от Международния консорциум на разследващите журналисти, се отбелязва, че приближените до Путин са станали много богати и му помагат да прехвърля собственото си богатство.

Къде се съхраняват парите?

Исторически погледнато, голяма част от тези пари са отишли в Кипър, примамени от благоприятните данъци. За някои островът стана известен като "Москва в Средиземно море".

По данни на Атлантическия съвет само през 2013 г. там са отишли 36 млрд. долара руски пари. Голяма част от тях са пристигнали чрез фиктивни компании, които се използват, за да се прикрият истинските собственици.

През 2013 г. Международният валутен фонд убеди Кипър да закрие десетки хиляди банкови сметки, държани от подставени лица.

Британските отвъдморски територии, като Британските Вирджински острови и Каймановите острови, също са любими дестинации.

В доклад на Global Witness се казва, че през 2018 г. руските олигарси са разполагали с около 45,5 млрд. долара в тези данъчни убежища. Част от тези пари намират път към финансови столици като Ню Йорк и Лондон, където могат да бъдат инвестирани и да донесат печалба.

Антикорупционната организация „Transparency International“ твърди, че поне 2 млрд. долара от имоти в Обединеното кралство са собственост на руснаци, обвинени във финансови престъпления или свързани с Кремъл.

Обхватът на руското пране на пари беше допълнително разкрит в доклад от 2014 г. на Проекта за докладване на организираната престъпност и корупцията, посветен на "руската пералня". В него се казва, че в периода 2011-2014 г. 19 руски банки са изпрали 20,8 млрд. долара на 5140 дружества в 96 държави.

Как се укриват парите?

Обичайният начин, по който руските олигарси крият своите "тъмни пари" в чужбина, е чрез подставени компании.

"Тези олигарси наемат най-добрите адвокати, одитори, банкери и лобисти в света, за да разработят законни средства за укриване и изпиране на средствата си", казва Атлантическият съвет. "Един сериозен олигарх разполага с множество анонимни фиктивни компании в десетки офшорни юрисдикции, а средствата му се движат светкавично между тях."

През 2016 г. Международният консорциум на разследващите журналисти публикува "Досиетата Панама", които показват, че само една компания е създала 2071 фиктивни дружества за богати руснаци.

Какви стъпки се предприемат, за да се „изкопаят“ парите на олигарсите?

След нахлуването в Украйна държавите обявиха редица мерки за проследяване на руските пари. САЩ създават нова оперативна група "KleptoCapture", която да се справи с финансите на руските олигарси. Тя ще се ръководи от Министерството на правосъдието и има за цел да конфискува активи, придобити чрез незаконно поведение.

Британското правителство предприе стъпки за увеличаване на използването на заповеди за необяснимо богатство (UWO), които задължават хората да докажат откъде са получили парични средства за закупуване на активи в Обединеното кралство. Наредбите за замразяване на сметки (AFOs) позволяват на съдилищата да замразяват средства в банка или строително дружество, ако подозират, че парите са свързани с престъпна дейност. Правителството одобри и Закона за икономическата престъпност с регистър на действителните собственици на имоти, притежавани от чуждестранни юридически лица. Великобритания също така се отказа от схемата си за "златни визи", която даваше право на пребиваване на богати чужденци, ако те инвестират големи суми пари в страната.

Малта, любимо убежище за руските пари, също се отказа от схемата си за "златен паспорт", която позволяваше на олигарси да си купуват гражданство. Кипър и България премахнаха своите схеми за "златен паспорт" през 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димов

    20 3 Отговор
    Песков успя ли да обясни, от де е часовника за $670 000?

    Коментиран от #3, #4, #8

  • 2 ДОКО

    19 3 Отговор
    тъмните кинти на руснаците се държат в банкя..банкя е близо до софия в специалните чекмеджета на великото генерал от пожарната боко първи крадливи императора на мафията...амин..а ти българино спри да пасеш..

    Коментиран от #9

  • 3 А Белата Златка

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Димов":

    С какво се прехранва?Как преживява?Той безработен,Гаджева никога нищо не работила.дете имат.Телевизия някаква....
  • 4 Селски въпрос

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "Димов":

    Подарък е от американските биолаборатории на сем. Байдънови в Украина и по целия свят. Такива въпроси в САЩ не се задават.

    Коментиран от #13

  • 5 ДПС ГЕРБ

    18 0 Отговор
    Те и нашите олигарси от ГЕРБ,ДПС, БСП,НДСВ, СДС и т.н. не лъжат, крадците и нашите са богати. Кога ще са в затвора?
  • 6 Богатите хора

    9 2 Отговор
    В Русия са ОЛИГАРСИ
    Богатите хора в САЩ са
    ИНВЕСТИТОРИ?????
  • 7 На въжето и на запад и на изток

    8 3 Отговор
    Ама че как разбира се...Колегите им на запад ,АБСОЛЮТНО същите крадци и мошеници се титулуват "уважавани и успели бизнесмени" и те изобщо ,ама изобщо не са им тъмни парите...ни най-малко.А руските разбойници обаче ,101% аналог на западните братя ,издърпали всички сокове от народа .обаче се оказва ,че са "олигарси" и всичките им печалби са тъмни ,мрачни и незаконни...Един дол дренки сте всички гадини...СССР изкла бая от тези твари ,но някои оцеляха ,а се навъдиха и нови за да развеят нависоко флага на капитализма и доминацията на малцината над мнозината.А мнозина от мнозината дори им се и радват ,защото нямат нищо във празните глави ,овсен кухите безмислени слова ,лишени от всякаква логика и смисъл - че комунизмът е зло.Зло е само за олигарсите и "бизнесмените" ,които играят с властта за да имат 100 000 ПЪТИ повече ,отколкото вие.Неразумни юроди от народа ,социализмът е единствения измислен засега за 5000 години цивилизация начин ,вие да сте нещо повече от безправно и манипулирано ,гологАзо стадо в калта.
  • 8 Ау ау не така за господата капиталисти

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Димов":

    Какъв невъзпитан въпрос...Вие ако сте любител на западните "ценности" трябва да знаете ,че подобни въпроси не се задават.Това са успели "бизнесмени" ,които работят повече от вас ,и по-добре ,и са по-добри ,и по-успели и така нататъка...Ти като искаш такъв часовник и му завиждаш да беше постигнал това ,което той е постигнал...Стандартния гнусен отговор ,който тика хората обратно в калта и да си подсмърчат там ...Нормални капиталистически взаимоотношения ,да ви натрапват ,че сте непълноценни и недостойни.Уви Русия за разлика от Китай не успя да довърши започнатото ,но комунистически Китай ,една по-справедлива страна е моята гордост ,чисто като човек.Там "бизнесмените" и висшите държавни чиновници и да имат такива неща - не парадират със тях ,държат се скромни и не обясняват на хората от народа ,че са нищожества и имат толкова малко ,защото просто не са достатъчно добри.
  • 9 и кво от това?

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "ДОКО":

    Доко Доко имаш ли пари.................
    Тъмните пари не се държат в банка а в банкя.За предпочитане в чекмедже.
  • 10 Иван

    6 8 Отговор
    И един смешен виц:На пълен площад с хора говорещият от трибуната пита,кой подкрепя Русия и огромен брой хора си вдигат ръцете за подкрепа на Русия.Говорещия пак пита,кой иска да живее в Русия само 2-3 ръчички вдигнати.Говорещия пак пита,а кой иска пенсията му и заплатата му от днес да са в евтини жълто стотинкови рублички,и целия площад от викачи се разбягва.Е тва са българите комундалчета,подкрепящи руската икономика,висока колкото Путин.

    Коментиран от #16

  • 11 КО РЕЧИ КО

    1 0 Отговор
    КЪДЕ ГИ КРИЯТ КРИЯТ ГИ В ВЪНШНИЯ Кл.еТ НА ЕДИН ТУКА ТРОЛ С НАЦИОНАЛНО ДУРАШKO ИМЕ😀😀
  • 12 Тома

    5 1 Отговор
    Ако не пишат че са руснаци веднага можеш да помислиш че са наши момчета.Схемата е едно към едно
  • 13 Ейп Крос

    0 4 Отговор

    До коментар #4 от "Селски въпрос":

    Ако е подарък от американските биолаборатории защо е на ръката на Песков беше, яловата ти логика пак ли е в резултат на биолабораториите?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бегай !

    8 1 Отговор
    Нашите айдуци са най-честни.Не ползват подставени лица и фирми.Цветелинка на Боко е най-честна.Първа дружка с Пасито.
  • 16 Димов

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Иван":

    Русофилията няма, ама абсолютно нищо общо с икономиката, доходите и материалните блага. Знам, че няма как да ме разбереш, защото твоите представи за симпатии към чужд народ са движени само от въпроса "какво може да изкяриш от тази работа". Русофилите обиат Русия, дори без да имат изгода от това. А евроатлантиците, дали ще продължат да обичат Европа и САЩ, ако икономиките им бяха най-слабите в света?

    Коментиран от #18, #19

  • 17 Борик

    2 0 Отговор
    Навсякъде! И като корумпират всяка институция и правителство, която се поддаде!!!
  • 18 банковата сметка преди всичко

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Димов":

    Тях не ги интересуват икономиките.Повечето се интересуват от благата и привилегиите ,които ще получат ТЕ лично докато им слугуват.Една малка част пък го правят по навик...Дедите им са докарвали национални катастрофи навремето на държавата ,но са получавали нещо под масата от "западните партньори".После НРБ разчисти тази паразитна маса след втората световна война ,но туй като не ги изкорени напълно ,техните внучета ала Соломон Паси и КО изпълзяха след 90 година наново и подеха любимия си доходен западен слугинаж...За някои това е просто навик и начин на живот.За повечето все пак преките моментни дивиденти.Предполага се ,че скоро на изток ще има повече пари и тепърва ще се завъртат широки дупенца в тази посока.
  • 19 Хаха

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Димов":

    Русофилите не се интересувате от блага но чичко ви Путин олигарсите му живеещи на Запад с яхти и имоти,за милиарди евро и долари се интересуват от блага.Защо има такова разминаване,и така значи да ви предават идеите за долари и евро тези олигарсчета???

    Коментиран от #20

  • 20 Оппалянка

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хаха":

    Защото българските комунисчета са само на думи комунисчета,идеята комунизъм му била важна на нашия,ами дай пример извън тази идея и подкрепи руската рубла масова като накарате началниците ви да ви плащат в евтини рубли бе но ламтите за левове евро итн.
  • 21 Перо

    3 0 Отговор
    А за БГ кога ще се разкрие къде крият парите тиквата и шайката държавни милионери,около него? Над 1,5 млрд.лв.не са върнати в хазната, само през последните 3 г.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания