Отидете към основна версия

2 521 20

Китай предупреждава за строги мерки, ако САЩ посети Тайван

  • кнр-
  • строги-
  • мерки-
  • сащ-
  • тайван-
  • нанси пелоси-
  • джао лицян

КНР предупреди, че ще предприеме строги мерки, ако председателят на Камарата на представителите на САЩ, Нанси Пелоси, посети Тайван

Снимка: БГНЕС

Китай предупреди в четвъртък, че ще предприеме строги мерки, ако председателят на Камарата на представителите на САЩ, Нанси Пелоси, посети Тайван и каза, че такова посещение ще засегне сериозно китайско-американските отношения. Това се случи след съобщения в медиите, че тя ще посети страната следващата седмица, предаде Агенция Ройтерс.

Китай смята демократично управлявания Тайван за своя собствена територия и темата е постоянен източник на търкания между Пекин и Вашингтон, особено като се има предвид силната военна и политическа подкрепа на САЩ за острова.

Възможното посещение не е потвърдено от офиса на Пелоси или тайванското правителство, но някои японски и тайвански медии съобщиха, че ще се състои, след като тя посети Япония този уикенд.

Говорителят на китайското външно министерство, Джао Лиджиан, каза пред репортери, че Пекин твърдо се противопоставя на всички форми на официални взаимодействия между Съединените щати и Тайван и Вашингтон трябва да отмени пътуването.

Последиците от всяко посещение ще бъдат поети от Съединените щати, добави той, без да дава подробности.

В неделя се навършват 43 години от подписването на Закона за отношенията с Тайван от Съединените щати, който ръководи връзките при липса на официални дипломатически отношения и закрепва ангажимента на САЩ да предоставя на Тайван средства за защита.

Пелоси, дългогодишен критик на Китай, особено по въпросите на правата на човека, проведе виртуална среща с вицепрезидента на Тайван, Уилям Лай, през януари, когато приключваше посещението му в Съединените щати и Хондурас.
Пелоси е един от най-високопоставените политици на управляващата Демократическа партия и втора в президентската линия на наследяване на САЩ след вицепрезидента.

Тайван беше чут от продължаващата подкрепа на САЩ, предлагана от администрацията на Байдън, която многократно е обсъждала своя „твърд“ ангажимент към острова.

Това обтегна и без това лошите отношения между Китай и САЩ.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 26 гласа.

Свързани новини