Last news in Fakti

7 Април, 2022 11:21 2 508 20

Китай предупреждава за строги мерки, ако САЩ посети Тайван

  • кнр-
  • строги-
  • мерки-
  • сащ-
  • тайван-
  • нанси пелоси-
  • джао лицян

КНР предупреди, че ще предприеме строги мерки, ако председателят на Камарата на представителите на САЩ, Нанси Пелоси, посети Тайван

Китай предупреждава за строги мерки, ако САЩ посети Тайван - 1
Снимка: БГНЕС

Китай предупреди в четвъртък, че ще предприеме строги мерки, ако председателят на Камарата на представителите на САЩ, Нанси Пелоси, посети Тайван и каза, че такова посещение ще засегне сериозно китайско-американските отношения. Това се случи след съобщения в медиите, че тя ще посети страната следващата седмица, предаде Агенция Ройтерс.

Китай смята демократично управлявания Тайван за своя собствена територия и темата е постоянен източник на търкания между Пекин и Вашингтон, особено като се има предвид силната военна и политическа подкрепа на САЩ за острова.

Възможното посещение не е потвърдено от офиса на Пелоси или тайванското правителство, но някои японски и тайвански медии съобщиха, че ще се състои, след като тя посети Япония този уикенд.

Говорителят на китайското външно министерство, Джао Лиджиан, каза пред репортери, че Пекин твърдо се противопоставя на всички форми на официални взаимодействия между Съединените щати и Тайван и Вашингтон трябва да отмени пътуването.

Последиците от всяко посещение ще бъдат поети от Съединените щати, добави той, без да дава подробности.

В неделя се навършват 43 години от подписването на Закона за отношенията с Тайван от Съединените щати, който ръководи връзките при липса на официални дипломатически отношения и закрепва ангажимента на САЩ да предоставя на Тайван средства за защита.

Пелоси, дългогодишен критик на Китай, особено по въпросите на правата на човека, проведе виртуална среща с вицепрезидента на Тайван, Уилям Лай, през януари, когато приключваше посещението му в Съединените щати и Хондурас.
Пелоси е един от най-високопоставените политици на управляващата Демократическа партия и втора в президентската линия на наследяване на САЩ след вицепрезидента.

Тайван беше чут от продължаващата подкрепа на САЩ, предлагана от администрацията на Байдън, която многократно е обсъждала своя „твърд“ ангажимент към острова.

Това обтегна и без това лошите отношения между Китай и САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    43 5 Отговор
    Украинска армия напракрика несъществува
  • 2 Теле

    52 0 Отговор
    Кво става бе, нали китай клекна и отказа руски нефт
  • 3 За пореден път

    58 2 Отговор
    имам усещането, че хамериканците са решили да слязат от Земята и да се преселят на друга планета. Това е единственият смислен отговор на въпроса - защо на всяка цена искат ядрена война с Русия, Китай, Индия, Пакистан, С.Корея и вероятно израел.
  • 4 Македонец

    32 2 Отговор
    Тоа дрътио знае ли дека се помещува Китайската влада?!
  • 5 Супер

    22 1 Отговор
    Супер! Давайте със санкции.
  • 6 един от многото

    39 2 Отговор
    А , какво стана , май и китайците имали зъби!
  • 7 БОЛШЕВИК

    45 4 Отговор
    Китай да вземе да действа по-твърдо с американския агресор и колонизатор, да почват да разчистват Азия и Тихоокеанските крайбрежия и териториални води от тая алчна и ненаситна сган!
  • 8 Браво

    43 4 Отговор
    Хайде Русия и Китай да се съюзят, че най после да свърши войната между Русия и Америка, в украйна. Който иска американска демокрация" да живее в Америка или Западна Европа.

    Коментиран от #10, #16

  • 9 Тайван го готвят като Окрайна

    36 3 Отговор
    търговията между Русия и Индия вече се извършва в рубли и рупии, а между Русия и Китай - в рубли и юани. Когато населението на тези страни се събере, ще се окаже, че половината свят излиза от доларовия обмен
  • 10 БОЛШЕВИК

    36 3 Отговор

    До коментар #8 от "Браво":

    И не само за западната демокрация, никой не ни е питал дали искаме да живеем в капитализъм! За 32 години неолибералния капитализъм унищожи такива страни като България и населението е подложено на грабеж и геноцид.
  • 11 SSS

    21 0 Отговор
    Живеем в свят от хищници
  • 12 Пешо

    19 3 Отговор
    Абе тези и те само се заканват.Вместо да превземат този Тайван.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Факт

    10 0 Отговор
    ..мани мани всеки почна да си иска териториите..кога ли ще се окаже че и ние сме чужда територия и ще ни погнат и нас ....

    Коментиран от #20

  • 15 Ники

    17 1 Отговор
    СВЕТА СТРАДА САМО ОТ ТАЗИ АМЕРИКАНСКА ИЗМЕТ НО И ИДВА КРАЯ И НА НЕЯ НЯМА СТРАШНО

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дрън

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Факт":

    Мани ги тия опорки..Американския див капитализъм с времето все повече показва истинското си лице - големите фирми изяждат малките в цял свят. Т.нар. малък и среден бизнес са само думи - прах в очите на простолюдието и могат спокойно да се заменят със "среден пръст" за обикновените хора. Отдавна в цял свят господстват интернационалните корпорации - върховното постижение на американския капитал. Най-простата статистика за цял свят показва, как за последните 50 години 90% от световните богатства са станали притежание на 2% от населението и тенденцията продължава - останалите 90% от населението обеднява все повече. Ето тези 2% искат да намалят населението на Земята по един или друг начин, защото ресурсите са на изчерпване.
  • 19 Много си умЕн,

    12 0 Отговор

    До коментар #17 от "Факт":

    но не достатъчно...Всички са чували максимата - "Следете пътя на парите, за да разбере кой има интерес от дадено събитие", т.е. кой е виновния и извършителя. Ха сега да видим кой печели вече и ще спечели най-много от войната в Украйна. Не е нужно да е дори толкова умЕн, колкото си ти, за да се сети човек, че това е фащ - те вече слючват сделки за стотици милиарди долари да военни доставки с европейските държави. И ние като една от тях още преди войната им подарихме 1.3 милиарда долара за самолети на хартия, а се планира да дадем още 1.5 милиарда долара за допълнителни самолет с оглед на ситуацията. Иначе и на простите хора им е ясно, че и с 20 самолета и без тях е все едно, ако ни нападне някоя държава като Русия или Турция. Ама въпросът е да напълним гушките на американските производите на оръжия.
  • 20 Комшиите от Босфора

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Факт":

    Те са хората. Не знам до колко това, че сме в НАТО е в наша полза.