Отидете към основна версия

3 436 75

Руско опозиционно издание: Около 60 военни са отказали да воюват в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • армия

Според официалната позиция на Кремъл в Украйна се бият само военнослужещи на договор и по тяхно желание

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Около 60 военнослужещи от западния руски град Псков (близо до границата с Естония и Латвия) са отказали участие във военните действия на територията на Украйна, съобщи местното опозиционно издание "Псковская губерния" (блокирано от "Роскомнадзор" на 6 март), позовавайки се на свои източници.

Според вестника след първите дни на войната военните първо са отведени на територията на Беларус, а след това са върнати в местата им на постоянно дислокиране в Псков. "Сега повечето от тях са уволнени, но някои също са заплашени от наказателни дела", пише "Псковская губерния".

Руски медии многократно са писали за отказа на военнослужещи от въоръжените сили на Русия да изпълняват заповеди. Така например беше съобщено, че 12 бойци от Краснодарския ОМОН, 11 бойци на ОМОН в Хакасия, около 80 морски пехотинци в Крим и около 300 военнослужещи от Южна Осетия са отказали да отидат в Украйна.

Адвокат Максим Гребенюк в интервю за "Медиазона" (медия, призната за "чуждестранен агент" в Русия), каза, че само в един от регионите на Русия повече от петстотин военнослужещи са отказали да воюват в Украйна.

Според официалната позиция на Русия в Украйна се бият само военнослужещи на договор и по тяхно желание.

Припомняме, че се появиха неофициални информации, че в Украйна са били изпратени наборни военнослужещи, въпреки обещанието на Путин от 8 март, че това няма да се случи. Според информациите руският президент е бил много възмутен, след като е научил за това.

"Преди началото на специалната военна операция, по указание на Върховния главнокомандващ, президента на Русия Владимир Путин, всички командири на части от въоръжените сили получиха инструкции категорично да изключат наборните военнослужещи от всякакви задачи в Украйна. Президентът Путин е информиран за изпълнението на това указание", каза на 9 март говорителят на руския президент Дмитрий Песков пред репортери.

Индиректно руските власти признават, че наборници все пак са били изпратени в Украйна. Днес руското министерство на отбраната призна "няколко факта за присъствието на наборни войници в частите на руските въоръжени сили" в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 41 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания