Отидете към основна версия

3 390 115

САЩ предупредиха: Ще има последствия за държавите, които подкопават санкциите срещу Русия

  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • джо байдън-
  • владимир путин

Коментарът на финансовия министър идва дни, след като президентът Джо Байдън предупреди Индия, която не е налагала санкции на Москва, че купуването на повече петрол от Русия не е в неин интерес

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Държавите, които търсят предимство, не осъждайки "отвратителната война" на Русия срещу Украйна, са късогледи и ще се сблъскат с последствия, ако подкопаят западните санкции. За това предупреди министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, цитирана от "Ройтерс".

Съединените щати и техните партньори "няма да останат безразлични" към действията, които подкопават широките санкции, наложени на Москва и руския президент Владимир Путин заради инвазията, подчерта тя.

По думи на Йелън войната между Русия и Украйна е променила перспективите за световната икономика и администрацията на Байдън е била решителна в ангажимента си да държи Русия отговорна за нейното "ужасяващо поведение" и нарушенията на международното право.

Бъдете сигурни - докато Путин не сложи край на отвратителната си война, от администрацията на Байдън ще работим с нашите партньори, за да тласнем Русия към икономическа, финансова и стратегическа изолация, увери тя.

Йелън заяви, че руската инвазия е тласнала редица страни да заемат единна позиция спрямо Москва по начин, който може да помогне за формирането на глобалния отговор на други "непосрещнати глобални предизвикателства".

Някои страни обаче все още "стоят на страна, може би виждайки възможност да спечелят, като запазят отношенията си с Русия и запълнят празнотата, оставена от други", отбеляза тя, без да посочва конкретни държави.

Такива подбуди по нейни думи са са недалновидни. Бъдещето на нашия международен ред, както за мирна сигурност, така и за икономически просперитет, е заложено на карта, предупреди Йелън и отново подчерта, че обединената коалиция няма да бъде безразлична към действия, които подкопават въведените санкции.

Коментарът на финансовия министър идва дни, след като президентът Джо Байдън предупреди Индия, която не е налагала санкции на Москва, че купуването на повече петрол от Русия не е в неин интерес и може да попречи на отговора на САЩ на войната в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 58 гласа.

Свързани новини