Отидете към основна версия

4 471 64

Хърватия: Не разбираме решението на Белград да купи китайска противоракетна система

  • хърватия-
  • сърбия-
  • китай-
  • ракети

САЩ предупредиха Белград да не купува противоракетни системи HQ-22, като казаха, че ако иска да се присъедини към ЕС и другите западни страни, Сърбия трябва да съгласува военната си екипировка със западните стандарти

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Хърватия Зоран Миланович заяви, че не разбира решението на Белград да купи китайска противоракетна система, тъй като никой не иска да напада Сърбия, предаде агенция Хина.

"Не ги осъждам - гледам ги и се чудя", каза Миланович пред журналисти в Риека, запитан за доставената неотдавна в Сърбия китайска противоракетна система.

Това е работа на Сърбия, става дума за нейни пари и решения, каза той.

"Хърватия няма да ги нападне. Америка няма да ги нападне. Ако ги нападне, това няма да им помогне. Пак могат да свалят два самолета и да са горди с това, но войни не се печелят така", каза Миланович.

Той напомни, че Сърбия не е член на НАТО и не иска да бъде, но "внезапно остана без покровител".

"Това е травматично събуждане, вероятно махмурлук, сега купуват някакви китайски системи, които вероятно са копие на руски системи, вероятно по-слаби, но си мисля - за какво са им, това е неразбираемо", каза хърватският президент.

Той призова Сърбия да избере страна, на която да застане.

Миналия уикенд в Сърбия пристигна доставка на сложна китайска противовъздушна система. Медии и военни експерти съобщиха, че шест транспортни самолета Y-20 на китайските военновъздушни сили са кацнали на гражданското летище в Белград рано в събота, като се смята, че са доставили ракетни системи земя-въздух HQ-22 за сръбската армия.

През 2020 г. американски представители предупредиха Белград да не купува противоракетни системи HQ-22, като казаха, че ако иска да се присъедини към ЕС и другите западни страни, Сърбия трябва да съгласува военната си екипировка със западните стандарти.

"Сърбия трябва да реши, но е много ясно къде принадлежи", добави Миланович.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 58 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: