Отидете към основна версия

16 285 61

Жената на Медведчук предложи размяната му за двама британски пленници

  • виктор медведчук-
  • оксана марченко-
  • пленници-
  • размяна

Оксана Марченко се обърна към семействата и приятелите на двамата британци

Оксана Марченко, съпругата на задържания проруски украински политик Виктор Медведчук, предложи да размени съпруга си за британски поданици, които според нея са се предали. Запис от призива беше публикуван в канала ѝ в YouTube, съобщи news.bg, позовавайки се на "Интерфакс".

"От съобщения в медиите научих, че Ейдън Еслин и Шон Пинър, които действаха като част от частите на 36-та бригада морска пехота на Въоръжените сили на Украйна в Мариупол, са се предали на въоръжените сили на Русия и ДНР", каза Марченко.

Тя се обърна към семействата и приятелите на двамата британци с призив да "помолят министър-председателя на вашата страна Борис Джонсън да повлияе на украинското ръководство и да постигне освобождаването на Ейдън и Шон чрез обмена им". В отделна реч на английски тя призова Джонсън да улесни размяната на Медведчук за британски граждани.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова коментира изявлението на Марченко в своя Telegram канал в събота.

"Борис Джонсън, който наскоро е пътувал до Киев, вероятно е наясно със съдбата на поданиците. Той няма да се бави в отговора. Лиз Тръс ще ви каже какво по принцип са правили британците там", каза Захарова.

Лвовският районен съд наложи запор върху 154 движими и недвижими вещи на семейство Медведчук.

Съдът постанови и превантивна мярка за него - задържане под стража.

Марченко записа преди това видеопослание до турския президент Ердоган, в което го моли да съдейства за освобождаването на съпруга ѝ, който според нея е "незаконно държан като заложник на неизвестно място".

Медведчук е подведен под отговорност за държавна измяна по две наказателни дела.

На 12 май 2021 г. на депутата бе връчено обвинение в държавна измяна и нарушаване на законите и обичаите на войната (чл. 111 и чл. 438 от Наказателния кодекс) по дело за разхищение на национални ресурси в окупирания Крим, разкриване на държавна тайна и извършване на подривна дейност срещу Украйна. Обвинението по второто дело, т.нар. делото за въглища" дойде през октомври 2021 г., и касае доставката на въглища от временно окупираните територии и подпомагане на проруските организации ДНР и ЛНР.

Още в първия ден на руската инвазия в Украйна стана ясно, че Медведчук е избягал от домашния си арест и се е укрил. На 12 април той бе задържан.

Тогава ръководителят на Украинската служба за сигурност Иван Баканов заяви, че руската ФСБ се е опитала да прехвърли Медведчук първо в Приднестровието, а след това в Москва.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: