Отидете към основна версия

4 012 49

Военни експерти предупреждават: Битката за Донбас далеч не е започнала, предстои много по-мащабно нападение

  • донбас-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • източна украйна-
  • донецк-
  • руска армия

Същинската част на офанзивата тепърва предстои

Снимка: БГНЕС/ EPA

Висши украински служители казаха, че очакваната руска офанзива в Източна Украйна е започнала в понеделник, но някои техни колеги и чуждестранни военни анализатори описаха атаките като само предварителна подготовка за много по-голямо нападение, предаде „Ню Йорк Таймс“. Русия започва нова фаза от военната си агресия срещу Украйна - атака само на един фронт.

Русия нанесе ракетни удари в цялата страна и засили артилерийските си и ракетни атаки срещу градове, инфраструктура и военни позиции по приблизително 300-километровия фронт, докато руските сухопътни сили напредваха там. По почти цялата фронтова линия в областите Донецк, Луганск и Харков окупаторите се опитаха да пробият нашата отбрана, обявиха от Киев.

Украинският президент Володимир Зеленски каза във видеообръщение в понеделник вечерта: „Сега можем да заявим, че руските сили са започнали битката за Донбас, която се подготвя от дълго време. Значителна част от руската армия сега е съсредоточена за тази офанзива. Колкото и войници да бъдат хвърлени там, ние ще се бием, ще се защитаваме. Ще правим това всеки ден.” Други обаче отбелязаха, че Русия все още насочва войски и оборудване към югоизточния регион на Донбас и че наземните движения, наблюдавани в понеделник, са много малка част от очакваната мащабна офанзива.

Анализатори казаха, че част от обстрела вероятно е имала за цел да притисне украинските войски в градове като Харков, за да ги възпрепятства от подсилване на тези в Донбас, който регион се очаква да понесе тежестта на руската офанзива. Опитите на Русия след нейната инвазия на 24 февруари да превземе столицата Киев и други големи градове в Северна Украйна претърпяха тежък провал. Сега всичко е съсредоточено на изток. Въпреки огромния брой жертви (21 000 убити руски войници по данни на Киев), загуби на оборудване и очевидни логистични слабости, Русия все още разполага с много по-големи военни възможности от Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: