Отидете към основна версия

4 353 119

Байдън: Украйна постигна историческа победа в Киев

  • джо байдън-
  • сащ-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • победа-
  • кораби

САЩ продължават да оказват икономическа и военна помощ на Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Битката за Киев е „историческа победа“ за Украйна. Това заяви на пресконференция американският президент Джо Байдън, който обяви нов пакет от финансова помощ към Украйна.

Украинската армия разгроми руските сили в Киевска област и сега те са концентрирали цялата си военна мощ в атака в Донбас. Байдън заяви, че победата на украинците в битката за Киев е историческа и подчерта, че сега е необходимо да се ускори подкрепата към Украйна. В отговор на твърденията на Кремъл по-рано днес, че Русия е установила контрол над Мариупол, Байдън каза, че все още няма доказателства, че пристанищният град е паднал напълно.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви допълнителен пакет от военна помощ за Украйна на стойност 800 милиона долара. Украинският премиер Денис Шмигал ще посети Белия дом в четвъртък. Само преди седмица САЩ предоставиха други 800 милиона долара на Киев. Байдън също обяви ускорена програма за допускане на украински бежанци в Съединените щати и 500 милиона долара пряка икономическа помощ за украинското правителство. Американският президент заяви още, че част от оръжията, които САЩ ще предоставят на Украйна, ще се пазят в тайна.

Президентът на САЩ Байдън каза още, че САЩ ще забранят на свързани с Русия кораби да акостират на американските пристанища в опит да изолират допълнително Москва на фона на инвазията ѝ в Украйна. „Нито един кораб, който е плавал под руски флаг, или който е собственост или се управлява от руски интереси, няма да има право да акостира в пристанищата на Съединените щати или да има достъп до нашите брегове“, каза Байдън в изказване в Белия дом. Заради военната агресия срещу Украйна западните страни наложиха тежки икономически санкции на Русия.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 85 гласа.

Свързани новини