Отидете към основна версия

26 Април, 2022 04:56, обновена 26 Април, 2022 04:56 22 210 80

Ердоган: Байдън да научи първо добре историята

  • реджеп ердоган-
  • джо байдън-
  • турция-
  • сащ-
  • арменски геноцид

Така турският президент коментира изявление на американския си колега относно арменския геноцид

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза в понеделник, че изявленията на президента на САЩ Джо Байдън за арменския геноцид нямат значение за Анкара, и му препоръча първо да „научи добре историята“. „Арменските претенции, които уж са признати от администрациите на различни държави, нямат значение за нас. Така разглеждаме изявленията на президента на САЩ Байдън. Г-н Байдън трябва да изучава и познава историята на арменците много добре. Не може да му простим, че се опита да предизвика Турция, без да знае тези неща“, каза той по време на реч в Анкара след заседание на кабинета.

По-рано в неделя Байдън отдаде почит на паметта на арменците, убити в Османската империя през 1915 г. Турското външно министерство осъди президента на САЩ Джо Байдън, който отново нарече събитията от началото на XX век в Османската империя арменски геноцид.

Преди година Байдън стана първият президент на САЩ, който нарече събитията от началото на XX век в Османската империя арменски геноцид. Неговите предшественици като държавен глава избягваха да използват термина. Анкара категорично не приема подобна характеристика на събитията от 1915 г. и заявява, че това не е геноцид, а братоубийствена война, жертви на която са арменци и турци.

Преди избухването на Първата световна война арменското население на Османската империя е около 2.5 милиона души. През 1915 г. в резултат на депортиране и системни убийства, според различни оценки, загиват до 1.5 милиона арменци. Редица държави, включително Русия, признаха тези събития като арменски геноцид на държавно ниво.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 61 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: