Отидете към основна версия

13 158 195

Русия: Трябва да спрем газа и на други неприятелски държави, не само на България

  • газ-
  • газпром-
  • русия-
  • българия-
  • украйна-
  • война-
  • доставка-
  • руски газ-
  • вячеслав володин-
  • европа-
  • полша-
  • москва-
  • владимир путин

Русия отново нарече България „неприятелска държава“

Снимка: БГНЕС/ EPA

Председателят на Държавната дума на РФ Вячеслав Володин заяви, че Русия е постъпила правилно, спирайки газа на България и Полша, предаде руската агенция „Интерфакс“.

Русия, по стара своя традиция, наруши всички международни правила и писмени договори, и без причина спря доставката на газ за България, опитвайки се да шантажира София. Според Володин обаче „Газпром“ е бил в правото си да предприеме подобен ход, и по думите му трябва да последва същото „и с други неприятелски държави, не само България“. Според Володин България и Полша са имали възможност да се възползват от предложението на президента на Руската федерация Владимир Путин да плащат природния газ в рубли. „Механизмът е дефиниран. Лидерите на тези държави не пожелаха. Нека обяснят на своите граждани как ще излязат от ситуацията и от чии интереси са се ръководили при вземането на такова решение“, каза председателят на Държавната дума.

Mинистърът на енергетиката на България Александър Николов заяви, че страната ни няма да води преговори под натиск. България е лоялен партньор на Русия по договора за доставки на природен газ и плаща редовно, посочи Александър Николов. Очевидно спирането на газа е неизпълнение на договора за доставки от руската страна. България спазва обща позиция на ЕС за начина на плащане, каза министърът. "Докато съм министър България няма да води преговори под натиск, България не се продава и не се поддава на който и да е търговски контрагент", подчерта той.

Късно снощи, на 26 април, в "Булгаргаз" ЕАД, е получено уведомление, че доставките на природен газ от "Газпром Експорт" ще бъдат спрени - считано от днес, 27 април, съобщи Министерството на енергетиката (МЕ). Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор - своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи, съобщиха още вчера вечерта от МЕ. Дружество "Булгаргаз" и Българският енергиен холдинг (БЕХ) са установили, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна. Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България, заявиха от МЕ, веднага след съобщението от руската страна.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 93 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания