Отидете към основна версия

2 890 46

Русия извърши брутални репресии срещу кримските татари

  • татари-
  • кримски татари-
  • крим-
  • геноцид-
  • репресии-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин

Руската федерация трябва да носи правна отговорност за всички свои престъпления срещу човечеството

Снимка: БГНЕС/ EPA

Коментар на Министерството на външните работи на Украйна за Деня на паметта на жертвите на геноцида на кримскотатарския народ:

Украйна почита на 18 май жертвите на насилственото депортиране на кримскотатарския народ от сталинисткия режим през май 1944 г. – една от най-трагичните страници в историята на ХХ век. Почти всеки втори представител на кримскотатарския народ загина в резултат на принудителното изселване от НКВД-НКДБ на почти двеста хиляди представители на коренното население на Крим.

Съветската политика спрямо кримските татари беше особено жестока. Масовата насилствена депортация беше придружена от съзнателно унищожаване на историческата памет, самобитната култура и език на кримскотатарския народ и тоталното разграбване на имуществото на кримските татари.

През 2014 г. Русия възобнови престъпните съветски практики срещу кримскотатарския народ. Всъщност от първия ден на временната окупация на Крим окупаторите започнаха брутални репресии и политически преследвания срещу коренното население: те бяха насилствено вербувани в руските въоръжени сили, лишени от правото на мирен протест, използване и развитие на кримскотатарския език и култура.

От 2016 г. окупационните власти забраниха Меджлиса на кримскотатарския народ и пренебрегнаха решението на Международния съд за отмяна на това незаконно решение. Лидерите на кримскотатарския народ, включително Мустафа Джемилев и Рефат Чубаров, са преследвани и им е забранено да влизат в Крим. Политическият режим незаконно задържа над 120 граждани на Крим, повечето от тях са кримски татари, по политически или религиозни причини.

През последните осем години руските окупатори извършиха безпрецедентна милитаризация на Крим, превръщайки някога гостоприемния и спокоен полуостров във военна база и подкопавайки сигурността в Черноморския регион. В момента руските военни използват полуострова, за да обстрелват украински градове и да завземат територии в южната част на Украйна.

Пълномащабната инвазия на Русия в Украйна само влоши ситуацията с правата на човека на полуострова. Кримските татари страдат от системно политическо преследване, етническа и религиозна дискриминация, насилствени изчезвания, изтезания и задържане. По-специално, окупаторите продължават незаконно да задържат първия заместник-председател на Меджлиса на кримските татарски народи Нариман Джелял по изфабрикувани обвинения, които не са нищо повече от отмъщение за активната му гражданска позиция.

Призоваваме света да признае депортирането на кримските татари през 1944 г. за геноцид, да се присъедини към Международната кримска платформа, в рамките на която Украйна и нейните партньори продължават съвместната борба за деокупацията на Крим, и да засили международните санкции срещу Русия. Руската федерация трябва да носи международно правна отговорност за всички свои престъпления срещу човечеството и човечността на територията на Украйна, включително в Крим.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 48 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: