Отидете към основна версия

1 149 36

Екипът на Навални настоява САЩ да санкционират руски служители на средно ниво, общественици и представители на медиите

  • сащ-
  • русия-
  • санкции-
  • алексей навални

Макар санкциите да не са „сребърни куршуми“, които да спрат войната, каза Ашурков, те са един от малкото налични инструменти на западните държави, с които да повлияят върху ставащото

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Екипът на руския опозиционен лидер Алексей Навални стигна вчера до Капитолия в САЩ, настоявайки за нов пакет от санкции заради войната в Украйна, който да отива отвъд богатите олигарси и да засяга представители на правителството в Москва, политици на средно равнище и обществени фигури, предаде Асошиейтед прес.

Съратниците на Навали обсъждат с американски сенатори списък от 6000 души, на които евентуално да бъдат наложени санкции. Те включват руски служители от сферата на сигурността и на отбраната, административни служители, членове на парламента, дори главни редактори и ръководители на свързани с държавата медии.

Владимир Ашурков – изпълнителен директор на Фонда за борба с корупцията на Навални, каза вчера, че „лавината от санкции“ на Запада до момента има ефект върху Русия. Групата на Навални обаче се опитва да осигури обхващането от санкции и на хора извън богатите съюзници на руския президент Владимир Путин, като се съсредоточи върху фигури на по-ниско ниво, които потенциално могат да пострадат повече от финансовия натиск.

„Нека задействаме или поне да обявим следващата вълна“, каза Ашурков в интервю.

Макар санкциите да не са „сребърни куршуми“, които да спрат войната, каза Ашурков, те са един от малкото налични инструменти на западните държави, с които да повлияят върху ставащото“.

Натискът на съюзниците на Навални тази седмица във Вашингтон се осъществява в момент, когато Конгресът отпусна 40 милиарда долара военна и хуманитарна помощ за украинците, които се борят срещу руската инвазия.

Списъкът с нови санкционирани лица беше идея на самия Навални и негов сътрудник. Макар в момента да е в затвора, Навални остава много деен, каза Ана Ведута, зам.-председател на Фонда за борба с корупцията.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 25 гласа.

Свързани новини