Last news in Fakti

20 Май, 2022 12:35 3 090 54

Блинкън: Канеха Русия в НАТО през 90-те години

  • антъни блинкън-
  • нато-
  • русия-
  • сащ

Руският президент Владимир Путин по-рано заяви, че САЩ са отказали да допуснат Москва в НАТО

Блинкън: Канеха Русия в НАТО през 90-те години - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че идеята за покана на Русия в НАТО е била обсъждана през 90-те години на миналия век. Според него самата Русия е отказала този вариант. "Руснаците решиха, че не искат да правят това", каза държавният секретар пред Си Би Ес, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Ръководителят на Държавния департамент отбеляза също, че НАТО "е отбранителен алианс, чиито страни се обединиха заради увереността, че ако един бъде нападнат, тогава другите ще се притекат и ще помогнат за защитата на тази страна". "Той (Алиансът - Би Би Си) няма агресивни намерения срещу Русия. Той никога не е нападал Русия, той няма да атакува Русия. Той не планира да атакува Русия", каза Блинкен.

Руският президент Владимир Путин по-рано заяви, че САЩ са отказали да допуснат Русия в НАТО. През 2017 г. Путин в интервю с американския режисьор Оливър Стоун каза, че е предложил на тогавашния президент на САЩ Бил Клинтън да помисли за присъединяването на Русия към НАТО. "По време на дискусията казах: "Е, може да обмислите варианта Русия да се присъедини към НАТО", каза Путин. Според Путин Клинтън е отговорил: "Е, добре, нямам нищо против", след което "цялата американска делегация се изнервила". На въпрос на Стоун дали Русия е кандидатствала за присъединяване към Алианса, руският лидер се засмял.

През февруари тази година Путин преразказа историята, за отговора на Бил Клинтън за възможността Русия да се присъедини към НАТО. Този път той отбеляза, че "реакцията на въпроса му е била много сдържана".

През април Бил Клинтън каза, че САЩ са предлагали на Русия възможността да се присъедини към НАТО. "Държахме вратите на НАТО отворени за влизане на Русия, както казах ясно на Елцин, а по-късно и на неговия наследник Владимир Путин", написа Клинтън в публикация за The Atlantic.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    36 10 Отговор
    И ТОЧНО 1 МЕСЕЦ СЛЕД КАТО КЛИНТЪН СЕ СЪГЛАСИ
    ..... МОНИКА ЛЮИНСКИ ИЗКАРА АФЕРАТА
    .....
    МАСОНСКА ЛИЖА " АДОЛФ ХИТЛЕР" НИКОГА НЕ Е СПИРАЛА ДА СЪЩЕСТВУВА ... ПИТАЙТЕ ДЕДО КОБУРГОТА
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Грульо

    55 15 Отговор
    "САЩ са отказали да допуснат Москва в НАТО"

    Еми ще откажат, как иначе ще правят золуми в Европа без да имат враг...
  • 4 АХАХАХАХАХАХХАХАХАХА

    6 3 Отговор
    АХАХАХАХАХАХХАХАХАХА
  • 5 Урюрвкос

    35 5 Отговор
    личната позиция на Блинкен няма нищо общо с политиката на НАТО към Русия
  • 6 1111

    35 10 Отговор
    Господи ,тези хора на запад ,кога ще спрат да говорят несвързани безсмислици...като някакви генератори на случайни думи и изречения са...или журналята изопачават всичко...Поредният нон-сенс...
  • 7 горски

    53 13 Отговор
    Нато е отбранителен съюз,който напада само когато някой го заплашва.Например в Косово сърбите бяха нападнали Тексас и Флорида едновременно,Ирак наруши покоя на английска кралица,а Афганистан окупира Канада .

    Коментиран от #10, #17, #18

  • 8 Моля?

    38 8 Отговор
    НАТО ,създаден с едничката цел да уничтожи и заграби природните богатства на СССР/Русия ....щял да покани Русия в "алианса"...Уау...ей това вече е гениално!Просто върховно...

    Коментиран от #35, #51

  • 9 Българка

    17 37 Отговор
    Путин обикновено лъже нагло. Той изопачава фактите, отрича ги, дори се опитва да пренапише историята- например твърдението, че македонците са дали азбуката на славяните, че СССР сама е победила Хитлер , че няма да нападат Украйна, дори, че още не са нападнали съседната си държава.

    Коментиран от #14, #28, #53

  • 10 лол

    16 6 Отговор

    До коментар #7 от "горски":

    Това беше добро :)
  • 11 Имаше го и това

    5 16 Отговор
    Нали тогава,когато СИВ,Варшавски договор,сам СССР се разпаднаха,сиреч противоречието ИЗТОК-ЗАПАД изчезна и се появи противоречието СЕВЕР-ЮГ,неминуемо местото на РФ беше в НАТО.Но...къде го чукаш,къде се пука.Иначе в оня ултрачервен вестник Строго секретно списвачът му се скъса да пише статии по тоя повод,ама кво стана?Приеха русиа кат равноправен партньор,всеки ден по милиард долара постъпваха от износа на енергийни продукти,засилиха се да строят военни кораби и пр.,че даже и паника на пазара си позволи руски лидер,а Рус си поиска Украйна.Украйна не си поиска Рус.Запукаха се ракети,снаряди и кво ли не.Даже си пофантазираха,че и близките гранични страни могат да си обсебят в една нова световна соц.система,или нов СССР.Ама!Хммм!ЧЛЕН ПЕТИ -и...нам кво стааа после!
  • 12 Дааа

    20 3 Отговор
    ВИЕ ОТ САЙТА"ШМАТКИ",МНОГО ДОБРЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ АУДИТОРИЯТА.В НАЧАЛОТО БЯХТЕ ТРАГИЧНИ С НОВИНИТЕ СИ ЗА РУСИЯ.СЕГА ВЕЧЕ СТЕ И КОМИЧНИ.ТОЛКОВА СМЯХ НЕ СЪМ СЕ СМЯЛ НА ПУБЛИКАЦИИТЕ ВИ.ДЕРЗАЙТЕ,ТАКА ХОРАТА ОСЪЗНАВАТ ИСТИНАТА,КОЯТО ВИЕ КРИЕТЕ.

    Коментиран от #38, #39

  • 13 Притча

    25 2 Отговор
    През 1954 г. СССР подава молба за членство в НАТО , още преди ФРГ да бъде ремилитаризирана с цел да обезсили антисъветската насоченост на блока. Отговорът на САЩ го знаете.
    П.С. Защо молбата на всяка държава кандидатчленка за НАТО трябва първо да се приеме от СЕНАТА НА САЩ?

    Коментиран от #16, #20, #23

  • 14 Антитрол

    34 4 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Да наглосаксонците изобщо не лъжат - изобщо не излъгаха че Садам има химически оръжия, изобщо не излъгаха че в Югославия се извършва геноцид ( оправдаха Милошевич в Хага), изобщо не излъгаха че НАТО няма да се разширява (за да се съгласят руснаците да се изтеглят от ГДР) и изобщо не лъжат че НАТО е отбранителен съюз - той Кадафито и Садам ги нападнаха а пък Сърбите бяха пред прага на Вашингтон.
  • 15 Точно

    17 1 Отговор
    Никога не сте ги канили ,те ви пробваха и вие им отказахте

    Коментиран от #21

  • 16 Военен

    23 0 Отговор

    До коментар #13 от "Притча":

    Не само приемането трябва да се одобри от сената на САЩ ами и за да напуснеш пак трябва разрешение от САЩ - не става решил си и напускаш а ужким членството било "доброволно".

    Коментиран от #25

  • 17 Хахахаха

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "горски":

    Евала по точно от товя няма кой да напише +++++++++
  • 18 Ванче

    5 12 Отговор

    До коментар #7 от "горски":

    сърбите са изконен наш враг, не разбирам симпатиите ви към тях?

    Коментиран от #24, #27

  • 19 az #Контрапропаганда

    17 3 Отговор
    1908 души от Азовстал са се предали до момента.
    1387 преди това от завода Ленин
    ....
    Героична "съпротива", а? 🤣
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост

    17 0 Отговор

    До коментар #15 от "Точно":

    И то 2-ти и двата пъти им е отказано поради простата причина че ако РФ е в НАТО то релно няма да има враг а от там ще страда военната индустрия военният бюджет и т.н
  • 22 Дъ-Ге

    9 0 Отговор
    Кво да се прави. Политиката е изпълнена с лъжи от най-различен характер и степен. От безсмислени, до гнусни и откровено нагли. Най-вече зад гърба са много популярни. Щом Путин е казал, едва ли ще е лъжа, защото всички разговори се записват и със сигурност ги има. За съжаления явно са засекретени и едва ли някога ще научим истината и по този въпрос каква е точно.
  • 23 Що за въпрос?

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "Притча":

    Нали НАТО е армията на американския сенат? Или не е така?
  • 24 Хахахаха

    3 8 Отговор

    До коментар #18 от "Ванче":

    Ако търсиш враг трябва да отвориш картата и да погленеш на югоизток а не на запад

    Коментиран от #47

  • 25 А кое не е вярно?

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Военен":

    Освен това, че си военен, де.
  • 26 Путински лъжи

    4 14 Отговор
    Путин и по тази тема се е овъртолил в лъжите си, като за световно.
  • 27 Дъ-Ге

    12 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ванче":

    Да ти обясним леко некои нещица. Когато си купуваш имот, първо си купуваш съседите. Нямаш си представа какви щуротии могат да ти направят и да не разбереш как точно, кой точно, кога точно. Разбираш когато е късно и то само резултата, като пак причинителя трудно може да установиш. Може да са ни исконен и отдавнашен враг, но са ни съседи. Не може да пуснеш крадеца или престъпника да мине през твоя имот и да върши лошотии там. Най-малкото за в бъдеще можеш да очакваш некоя секира в тила забита със злоба и в степени по-голяма от тази ако не си пускал да мине през твоя двор неговия враг. Аз лично съм имал работа със сърби и нямам грам оплаквария. Славяни, ядът и пият като нас, говорят разбираемо и са с нашия манталитет и са ни съседи. Останалото е дело на политиците.
  • 28 дончичо

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Ако се.св. Кирил и Методий са от гр.Солун,а същият се намира в Македония ,където е и до днес,повтарям в Македония ,и те са написали буквите тогава...
  • 29 az #Контрапропаганда

    9 2 Отговор
    Капанът около Северодонецк щраква в момента!

    Очаквайте от Киев обявяването на нова "евакуация" като тази от Азовстал! 🤣🤣🤣
  • 30 Москалия не става

    3 11 Отговор
    Москалия не става за НАТО. В страните от НАТО се изповядват световно признати базови ценнсти, фокусирани върху личната свобода. На територията на карикатурната бензинстанция с кривите ракети е вечна тюрма. Пресен пример.15 г. затвор за критична мисъл на руски гражданин срещу Путин и Кремъл. Срещу войната да речем. И целокупното руско крепостно селячество, пренесло се в XXI в. продължава да вдига лозунги "Слава, слава, слава!" Кое им е славното? Скоро прочетох, че в Мариупол, което превърнаха капка мозък в гробище, щели да правят солнечний курортен център. Индивидуална и масова руска циклофрения.
  • 31 Бил Клинтън

    11 3 Отговор
    Ако, приемем Русия в НАТО след това ще трябва да приемем и Китай!:) Щото нищо чудно Индия да ни нападне!:)
  • 32 Москалия не става

    4 11 Отговор
    Москалия не става за НАТО. В страните от НАТО се изповядват световно признати базови ценнсти, фокусирани върху личната свобода. На територията на карикатурната бензинстанция с кривите ракети е вечна тюрма. Пресен пример.15 г. затвор за критична мисъл на руски гражданин срещу Путин и Кремъл. Срещу войната да речем. И целокупното руско крепостно селячество, пренесло се в XXI в. продължава да вдига лозунги "Слава, слава, слава!" Кое им е славното? Скоро прочетох, че в Мариупол, което превърнаха БЕЗ капка мозък в гробище, щели да правят солнечний курортен център. Индивидуална и масова руска циклофрения.
  • 33 Диоген

    14 3 Отговор
    И, само с "поканата" си останаха !

    НАТО е АГРЕСИВНА структура, в която англо-саксонците са натикали всичките си ПРОТЕКТОРАТИ !

    От учредяването на НАТО, досега, организацията НЕ Е ПОМОГНАЛА, на НИТО ЕДНА държава !

    Но, през това време НАПАДА Югославия, Сирия, Ирак, Афганистан, Либия и др.

    Коментиран от #34

  • 34 и кво от това?

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "Диоген":

    Да но след резолюция на ООН.А не решава и напада.Обсъдено ли е в ООН и решено значи половината свят е съгласен.Ако путин беше взел рвзолючия на ООН сега украйна да е негова и никой нямаше да му каже нищо.
  • 35 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 4 Отговор

    До коментар #8 от "Моля?":

    Още не сте асимилирали-казаното....Идеята на войната е русия да поиска сама да влезе в нато.Около Димитровден ще го прозрете.
  • 36 натовец

    1 12 Отговор
    Всичко казано от русия е лъжа.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Много гневна

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Дааа":

    Отличен 6 за коментара -по-добре едва ли би могло да се коментира.
  • 39 смешник

    3 10 Отговор

    До коментар #12 от "Дааа":

    Истината е че русия е империята на злото и най -големия враг на България.
  • 40 Краварите лъжат нагло

    7 2 Отговор
    1. НАТО е основан 1949 г.! СССР кандидатства, но кандидатурата е отхвърлена!
    2. Започват да приемат Сульо и Пульо обяснявайки, че това е свободен и доброволен съюз и те не могат да откажат никому.
    3. УСА използваха пшеницата като политическо оръжие срещу СССР и други държави, дори сипваха в зърното натрошени стъкла (мисля с една пшеница от Канада за СССР беше така!)
    4. Между обсъждане и канене има малка разлика, нали кравари!
  • 41 Посетител

    6 0 Отговор
    Напротив, точно обратното е! Русия пожела да стане член на Пакта, но Щатите (най-вече) и останалите подскочиха като ужилени! Така че, имаше някои, които изпуснаха момента да интегрират/асимилират Русия към себе си! Това беше по времето на късния Елцин. И отказа на тяхното предложение даде началото на руското отрезняване! Както е известно, каквото сам си сътвориш, никой не може да ти го причини!

    Коментиран от #42

  • 42 Да ама не

    1 7 Отговор

    До коментар #41 от "Посетител":

    Беше поканена в НАТО по времето на Елцин. След като си окупирал Крим - никой няма да те вземе в НАТО разбира се.

    Коментиран от #49

  • 43 Абе лъжливи чебурашки

    0 5 Отговор
    Цитат на заглавие : "Великобритания предложила през 1995 г. Русия да стане член на НАТО"
    Дтатия от 2019та година
    Стига сте обвинявсли САЩ бе малоумници.
  • 44 123

    7 1 Отговор
    Стига лъга бе мошеик. От самото начало НАТО е създадено с цел унищожаването на Русия. А колко е отбранителен съюз историята показва само обратните резултати. Постоянно лъжеш за гадната ви
    Американска политика и НАТО, като разчиташ или на късата памет на хората или на непознаването на историята на по-младите от тях.
  • 45 Ел Цин Гра Дус

    4 0 Отговор
    Докато "Клинтън го е писал", колко далече от него е била Моника Люински?
  • 46 Русия

    2 2 Отговор
    4 пъти е кандидатствала в НАТО.
  • 47 Хахахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Хахахаха":

    Има минуси значи поне 4 човека са бягали първо от час по география и след това по история хахахахаха
  • 48 Българин

    1 3 Отговор
    Ватниците щяха да разрушат съюза от вътре.Добре, че не са ги взели.
  • 49 Посетител

    5 0 Отговор

    До коментар #42 от "Да ама не":

    Аз ли криво писах, ти ли криво ме разбра... След първоначалния опит още на СССР да стане член на новосъздаденото НАТО в началото на 50-те, Русия прави втори опит през 90-те. Беше ѝ отказано. Повторно. Въпреки това, те продължиха сътрудничеството със Запада. Войната с тероризма, забрави ли че тогава Русия предостави на САЩ свободен коридор през територията си до Афганистан? Че почти им дадоха военновъздушна база в Екатеринбург, май. Къса ти е паметта, а? Путин търпя, търпя до 2008-ма. Речта му, на Конференцията по сигурността в Мюнхен, бе първото предупреждение.
  • 50 Ахмедов

    0 0 Отговор
    Шушумиги!
  • 51 небитието руско

    0 4 Отговор

    До коментар #8 от "Моля?":

    НАТО е създаден съюз с цел отбрана от тероризма и агресията и действа с пълна сила, защото там където е НАТО ,терориста Русия не пипа.Русия съществува само и единствено с една ясна цел и тя е ,за да граби ,присвоява,напада и тероризира света.Тая мантра за глупавите ви ресурси ,никой не я брои за фактор.Запада пет пари не дава за ресурсите ви.Западните държави са стигнали най-висок връх на развитие и стандарт на живот и без пустите ви ресурси.Въпросните ресурси са важни само за подобни блатни държави като Русия ,които не са в състояние да се развиват ,а само живеят на гърба на света като кърлежи.
  • 52 небитието руско

    0 2 Отговор
    Русия около 4 пъти се е молила през годините да бъде приета в НАТО ,но НАТО не приема терористични държави и окупатори и затова всеки път този тумор Русия е бил отхвърлян.
  • 53 Ало, ало...

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    За пореден път не си разбрала. На Путин думите са, че "азбуката е дошла от македонските земи" визирайки Охрид. Путин може да е всякакъв, но не е глупак. От днешна гледна точка казаното е абсолютно вярно и не случайно е казано така, за да погали егото на съседите. От гледна точка 1000 години назад ситуцията е различна, там е била България. Путин знае много добре, кой им е дал азбуката и затова го е казал точно по този начин.
  • 54 Лъже

    0 0 Отговор
    Лъже дъртия мингиш, Руснаците бяха ентусиазирани да влязат е ЕС и НАТО. Бяха толкова слепи че се надяваха да станат част от западния свят, както и ние се надявахме.