Отидете към основна версия

18 396 181

Забраниха символите Z и V

  • украйна-
  • закон-
  • рада-
  • z-
  • v

Украинската Рада прие закон № 7214

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Върховната Рада одобри законопроект за забрана на използването на символите Z и V, който беше преразгледан в парламента след връщането му от правителството на президента на Украйна, с направени поправки от Владимир Зеленски. „Става дума за приет днес закон № 7214“, каза председателят на партия "Слуга на народа" Елена Шуляк. в своя канал в Telegram. Документът забранява използването на латинските „букви Z и V поотделно или на кирилица З, С, В, Ф или други букви в отделни думи с визуален акцент върху тези букви“.

На 13 май Зеленски наложи вето на законопроекта, приет на 14 април, и предложи да се разшири списъкът със случаите, когато няма да се прилага наказание за използване на символи, както и да се забрани използването на комунистически символи и символи Z и V не само за партии, но и за обществени сдружения.

Символите на Z и V ще се считат за използвани, ако са поставени върху дрехи, в социални мрежи, на публични места, в реклама: на плакати, телевизия, радио, в интернет, както и във филми, програми, видео блогове и други материали, създадени след 24 февруари.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 141 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: