Отидете към основна версия

6 798 110

В НАТО се разразиха 3 спора, заради Турция

  • турция-
  • нато-
  • членство-
  • швеция-
  • финландия

Част от тях блокират влизането на Швеция и Финландия в Алианса

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Три скорошни решения на турското ръководство са в противоречие с интересите на НАТО и създават спорни точки със съюзниците, пише колумнистът на Die Welt Каролина Друтен.

Авторът се обърна към последните външнополитически решения на Анкара, които предизвикаха недоволство сред съюзниците на Запад. Така Турция всъщност блокира влизането в Алианса на Швеция и Финландия, поставяйки условия, които Стокхолм и Хелзинки все още не са готови да изпълнят. САЩ разкритикуваха позицията на Турция, но анализаторът се съмнява, че Вашингтон ще влезе в нов конфликт с Анкара, което означава невъзможността северните страни да се присъединят към военния блок.

Също така недоволството на Запада беше причинено от решението на президента Ердоган да започне военна операция в Северна Сирия срещу кюрдските сили. По-специално, германските политици обявиха, че решението на Турция противоречи на международното право. Анкара го обясни с необходимостта да гарантира собствената си сигурност и да върне сирийските бежанци в родината им. „Във всеки случай, друга мащабна операция в Северна Сирия крие потенциал за ескалация между Турция и нейните партньори от НАТО“, добавя Друтен.

Освен това Ердоган обяви прекратяване на връзките с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Турските ВВС през последните месеци все по-често нарушават въздушното пространство на Гърция. На този фон ръководителят на правителството на републиката поиска от Конгреса на САЩ да забрани продажбата на оръжия на Турция. По-конкретно става дума за закупуването от Анкара на бойни самолети F-16. Именно този призив предизвика възмущението на турската страна.

Акиф Чагатай Кълъч, председател на Комисията по външни работи на турския парламент, обвини гърците, че се опитват да лишат съюзниците от НАТО от тяхната защита.

На 18 май Финландия и Швеция предадоха на генералния секретар на НАТО молби за присъединяване към Алианса. Турция блокира началото на процеса на разглеждане на тези заявления. Ердоган каза, че Анкара няма да подкрепи молбите на Хелзинки и Стокхолм за влизане в НАТО, защото не може да разчита на техните уверения относно забранената в Турция ПКК. Външният министър на републиката Мевлют Чавушоглу каза, че страната "има нужда от писмено споразумение" с Швеция и Финландия "за конкретна стъпка" от тези страни, за да спрат подкрепата им за тероризма.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: