Отидете към основна версия

2 638 41

ООН: Няма решение на продоволствената криза без Русия и Украйна

  • оон-
  • русия-
  • украйна-
  • пшеница-
  • владимир путин-
  • антониу гутериш

Руският президент Владимир Путин вече заяви, че е готов да разреши кризата, но само след премахването на политически мотивираните санкции

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Невъзможно е да се реши продоволствената криза без връщането на Русия и Украйна на пазара. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на пресконференция с шведския премиер Магдалена Андершон в Стокхолм.

Той посочи, че руското нахлуване в Украйна е било нарушение на нейната териториална цялост и нарушение на Хартата на ООН.

По негови думи "войната в Украйна разпалва и триизмерна глобална криза - продоволствена, енергийна и финансова - това удря най-уязвимите хора, държави и икономики".

Заради настъпилата продоволствена криза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предприе стъпки за търсене на споразумение с Русия, Турция и други страни, за да отключи износа на украински храни към световните пазари и да предотврати потенциален глобален недостиг на храни.

"Мисля, че има напредък, но все още не сме там. Това са сложни процеси и фактът, че всичко е взаимосвързано прави преговорите особено сложни", обясни той, цитиран от "Ройтерс".

От своя страна руският президент Владимир Путин заяви, че е готов да разреши кризата само след премахването на "политически мотивираните санкции".

Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: