Отидете към основна версия

899 10

Ню Йорк проучва възможност за поставяне на детектори за оръжие в метрото

  • ню йорк-
  • сащ-
  • оръжие-
  • ерик адамс

Кметът Ерик Адамс, бивш капитан от полицията, си дава сметка за предизвикателствата пред това решение, но казва, че все пак си струва да се изпробва системата на избрани места като възпиращ фактор

Снимка: БГНЕС/ЕРА

След инцидента със стрелба с много ранени във влак на метрото в Ню Йорк кметът на мегаполиса лансира високотехнологична идея: да се разположат скенери, които могат да забележат човек, носещ оръжие в транспортната система, преди той да има възможност да го използва, съобщи Асошиейтед прес.

Технологията за бързо сканиране на голям брой хора за наличие на оръжие съществува и вече се използва за проверка на хора на спортни стадиони и увеселителни паркове.

Експерти по сигурността обаче твърдят, че инсталирането на подобна система в разрастващото се метро на града, би било трудно, ако не и невъзможно. Проблемът не е само в технологията, а по-скоро във факта, че заедно със скенерите ще са необходими и обучени хора, които да се противопоставят на онези, които носят огнестрелно оръжие.

"От логистична гледна точка това би било кошмар. Ще се наложи да ангажирате много служители с това", казва Джеймс Дули, пенсиониран капитан от нюйоркската полиция. "Имаме стотици станции на метрото и е факт, че да се постави човек на всеки вход на всяка станция е логистично невъзможно".

Кметът Ерик Адамс, бивш капитан от полицията, си дава сметка за предизвикателствата пред това решение, но казва, че все пак си струва да се изпробва системата на избрани места като възпиращ фактор.

Стремежът към по-добра сигурност в метрото получи нов импулс през април, след като въоръжен мъж пусна димни бомби и стреля във влак на метрото, ранявайки 10 души. След това на 22 май друг въоръжен мъж уби пътник при нападение, което според властите изглежда е било случайно.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини