Отидете към основна версия

3 593 85

САЩ продават нападателни дронове на Украйна

  • сащ-
  • украйна-
  • дрон-
  • mq-1c grey eagle

MQ-1C Grey Eagle може да остане във въздуха до 30 часа в зависимост от мисията си и може да събира огромно количество данни за разузнавателни цели

Снимка: shutterstock

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън планира да продаде на Украйна четири безпилотни самолета MQ-1C Grey Eagle, които могат да бъдат въоръжени с ракети Hellfire, съобщи "Ройтерс".

Продажбата на безпилотните самолети, произведени от General Atomics, все още може да бъде блокирана от Конгреса. Съществува и риск от промяна на политиката в последния момент, която може да провали плана, който е в процес на разглеждане в Пентагона.

Администрацията на Байдън възнамерява да уведоми Конгреса за евентуалната продажба на дронове на Украйна през следващите дни, след което се очаква публично изявление, заяви американски служител.

MQ-1C Grey Eagle може да остане във въздуха до 30 часа в зависимост от мисията си и може да събира огромно количество данни за разузнавателни цели. Те могат да носят и до осем ракети Hellfire.

Припомняме ви, че американското издание The Washington Post по-рано съобщи, че Байдън се е съгласил да изпрати на Украйна ракетни системи, способни да поразяват на повече от 60 километра, тъй като САЩ се опасяват, че украинските въоръжени сили могат да ударят руска територия.

По-късно посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че Вашингтон ще предостави на Украйна оръжия за защита срещу Русия само в рамките на украинските граници.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 51 гласа.

Свързани новини