Отидете към основна версия

9 114 56

Украинската армия може да си върне Донбас, но за целта трябва да влезе в Русия

  • руска армия-
  • русия-
  • украйна-
  • донбас-
  • северодонецк-
  • луганска област-
  • виктор андрусив

Украинската армия е изправена пред важни решения

Снимка: БГНЕС/ EPA

За да си върне окупираните части от Донецка и Луганска области, украинската армия ще е необходимо да се влезе на територията на Руската федерация. Такова мнение изрази съветникът към украинското МВР Виктор Андрусив в Телеграм.

Той обясни защо е по-трудно да се атакува, отколкото да се защитава. „Същността на успешната контраофанзива е да вземем стратегически точки. Например вземането на Херсон с тежки битки, от стратегическа гледна точка, няма смисъл. Просто ще си върнем града, а врагът ще се придвижи малко по-далеч. За руската армия ще бъде заплашителна ситуация, ако вземем Нова Каховка, защото стратегическата стойност на този град е много висока“, каза Андрусив.

Според него противникът знае за всички тези точки и там се защитава добре. "Защото при превземането на такъв стратегически пункт в тази територия започва да се образува плацдарм, което създава географско предимство. Там се събират войски, внасят се боеприпаси и от този плацдарм се определя точката на удара“. Виктор Андрусив подчерта, че от ключово значение за подобни щурмове е наличието на оръжия.

Според Андрусив украинската армия може да си върне Донбас, но за целта трябва да влезе на руска територия. „Подобна мярка на територията на Руската федерация може да има негативни международни последици за нас и загуба на подкрепа от нашите съюзници“, подчерта Андрусив. Междувременно ръководителят на Луганската областна военна администрация Сергей Гайдай заяви, че въоръжените сили на Украйна могат да превземат обратно град Северодонецк, но градът няма голямо стратегическо значение.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 57 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: