Отидете към основна версия

23 894 154

Русия краде вече и в космоса

  • дмитрий рогозин-
  • роскосмос-
  • космос-
  • обсерватория-
  • русия

След 24 февруари, когато руската армия нахлу в Украйна, германците решиха да спрат работата на eROSITA в отговор на руската агресия и съобразно наложените санкции

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Дмитрий Рогозин (и.д. Главен директор на Роскосмос) обяви, че ще бъдат предприети мерки за повторното включване на германския прибор eROSITA на руската космическа обсерватория "Спектр-РГ" без да има преговори с Германия! Официално длъжностно лице от института Макс Планк коментира, че подобно действие ще бъде считано за похищение. Това се очертава да се превърне в първия случай на космическо пиратство от началото на космическата епоха, съобщи специализираният сайт Космос.бг.

След 24 февруари, когато руската армия нахлу в Украйна, германците решиха да спрат работата на eROSITA в отговор на руската агресия в Украйна и съобразно наложените санкции.

"Дадох указания за начало на подготовката към възстановяването на германския телескоп eROSITA на космическата обсерватория "Спектр-РГ" заедно с руския телескоп", съобщи Рогозин в Туитър.

Уникалната орбитална система за изучаването на звездното небе "Спектр-РГ" бе създадена в НПО "Лавочкин" и бе изстреляна на 13 юли 2019 г. от Байконур с ракета-носител "Протон". Сега тя се намира на разстояние 1.5 милиона километра от Земята.

"След 24 февруари Германия взе решение да изключи своя сегмент на обсерваторията. Тези в Берлин, които взеха това решение за изключване на немския телескоп поради русофобски политически съображения, нямаха моралното право да го направят. Работата на обсерваторията е нужна за науката. Ние ще оправим грешката на германците и ще включим телескопа им на нашата обсерватория", каза шефът на Роскосмос.

Журналистът Анатолий Зак се е свързал с института Макс Планк и оттам официално лице е отвърнало, че подобно действие ще се възприеме за похищение. Освен това водещият руски учен в проекта е призовал Роскосмос да не предприема никакви едностранни стъпки и предупредил, че тъй като само германците знаят как да работят с eROSITA, реактивацията му от други хора може да го повреди необратимо.

"След началото на т.нар. специална военна операция и в знак на протест Германия изключи своя телескоп и замрази сътрудничеството си с руската страна. Сега Роскосмос иска да включи германския телескоп противно на указанията на неговите собственици. Ще излезе, че в името на благородна кауза, а именно знанието за космоса, руските учени ще нарушат основната заповед "не кради". Че Роскосмос ще я наруши, това е ясно, нееднократно агенцията го е правила, но сега ще видим дали учените от Института по космически изследвания към Руската академия на науките ще преминат през този изпит за човечност и порядъчност", написа експертът Виталий Егоров.

Едно е сигурно - колкото повече Дмитрий Рогозин стои начело на Роскосмос, толкова по-зле ще става с всеки изминал ден, а бъдещият му наследник ще има доста работа по оправянето на бъркотията. Кой изобщо би искал да си сътрудничи с руснаците дори в научно отношение, при положение, че към настоящия момент те не уважават собствените си партньори и ги крадат?

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 143 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания