Отидете към основна версия

7 793 50

Украйна губи територии

  • северодонецк-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • киев-
  • ракети

Руски ракети са поразили обекти на железопътната инфраструктура в Киев

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинските войски губят територии след превземането на части от източния град Северодонецк от руските сили, твърдят местни власти. „Боевете са много ожесточени в Северодонецк“, каза областният управител Сергей Гайдай пред украинската телевизия 1+1. „Нашите защитници успяха да контраатакуват и да освободят половината град, но положението за нас се влоши.“

По-рано Гайдай каза, че украинските войски са постигнали успехи там, разчиствайки половината от града, предаде БГНЕС. Руски ракети са поразили обекти на железопътната инфраструктура в Киев. Това е първа бомбардировка над града от 28 април насам. „Атаките бяха насочени към инфраструктурата на украинските железници“, съобщи Сергей Лещенко, съветник на украинското президентство.

Междувременно Великобритания обеща да последва САЩ и да изпрати ракетни системи с голям обсег на Украйна, въпреки предупрежденията от Русия да не го прави. Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи, че Лондон е координирал тясно с Вашингтон доставката на оръжия.

Пускови установки M270, които могат да поразяват цели на разстояние до 80 километра с прецизно насочвани ракети, ще „предложат значителен тласък на способностите на украинските сили“, добавя министерството. Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че Москва ще отговори на западните доставки на далекобойни оръжия за Украйна, като засили усилията за изтласкване на силите на Киев по-далеч от границата си.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 49 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: