Отидете към основна версия

2 369 90

Естония: Газът може да е скъп, но свободата е безценна

  • естония-
  • европейски съюз-
  • русия-
  • кая калас-
  • владимир путин

Премиерът Кая Калас разкритикува за пореден път френския президент Еманюел Макрон, че се е обадил на Владимир Путин

Снимка: shutterstock

Реакцията на Европейския съюз срещу нахлуването на Русия в Украйна прави все по-трудно поддържането на европейското единство. Това каза премиерът на Естония Кая Калас в интервю за The Guardian.

"В началото санкциите създаваха само трудности за Русия, но сега стигаме до точката, в която санкциите са болезнени и за нашите страни. И сега въпросът е колко болка сме готови да понесем. Отговорът е различен за всяка страна. Много е трудно да се запази единството на Съюза заради високите цени на енергията и високата инфлация".

Въпреки всички неудобства, Калас вярва, че единството на ЕС е по-важно от цената, която ще плати Съюзът заради санкциите срещу Русия.

"Газът може да е скъп, но свободата е безценна. Хората, живеещи в свободния свят, наистина не разбират това", каза премиерката.

Калас разкритикува за пореден път френския президент Еманюел Макрон, че се е обадил на Владимир Путин. "Подобни разговори нямат никакъв смисъл", твърди Калас.

"Много се притеснявам от преждевременните призиви за прекратяване на огъня или мир, защото примирието не означава, че зверствата ще спрат в окупираните територии на Украйна. Вече направихме тази грешка три пъти - в Грузия, в Донбас и в Крим, и не можем да направим тази грешка отново", казва Калас, цитирана от БГНЕС.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: