Отидете към основна версия

2 311 23

САЩ ще разрешат извършването на някои свързани с енергия трансакции с руски банки до 5 декември

  • сащ-
  • русия-
  • санкции-
  • банки-
  • украйна

Вашингтон забрани вноса на руски изкопаеми горива и наложи наказателни санкции на Москва заради инвазията й в Украйна

Снимка: shutterstock

САЩ ще позволят някои свързани с енергията трансакции със "Сбербанк", "ВТБ“, "Алфа банк“ (Alfa Bank) и някои други руски институции да продължат до 5 декември. Това информира днес в онлайн съобщение министерство на финансите, цитирано от Ройтерс.

Службата за контрол на чуждестранните активи към финансовото министерство съобщи, че удължава срока на общия лиценз, разрешаващ трансакции с финансови институции, включително Руската централна банка, "Совкомбанк" , "Внешекономбанк“ и други.

САЩ забраниха вноса на руски изкопаеми горива и наложиха наказателни санкции на страната заради инвазията ѝ в Украйна. Вашингтон обаче разреши банковите трансакции за руски петрол и газ за европейските страни да продължат, за да им даде време да преминат от руска енергия към алтернативни източници на гориво и електроенергия.

ЕС зависи от Русия, един от най-големите световни износители на енергия, за около 40 на сто от природния си газ и 27 на сто от вноса на петрол. Този месец блокът се споразумя за частично ембарго върху руския петрол и петролни продукти.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 15 гласа.

Свързани новини