Last news in Fakti

16 Юни, 2022 19:00 2 848 40

Подложеният на санкции Кремъл организира "Руския Давос" без елит; Путин ще говори на форума в петък

  • русия-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • санкт петербург

Президентът Владимир Путин ще произнесе важна реч, съсредоточена върху международната икономическа ситуация и задачите за Русия в близкото бъдеще

Подложеният на санкции Кремъл организира "Руския Давос" без елит; Путин ще говори на форума в петък - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия години наред посрещаше световни лидери и бизнес гиганти на своя ежегоден икономически форум в Санкт Петербург, но тази година в "Руския Давос" ще участва малка част от световния финансов елит, предвид това, че Москва е поставена в изолация чрез санкции заради действията си в Украйна.

Тази седмица, за да компенсира липсата на важни западни участници, Русия ще постави на най-видно място по-малки играчи или страни като Китай (втората по големина икономика в света), които не са се присъединили към санкциите.

"Чуждестранните инвеститори не са само от Съединените щати и Европейския съюз", заяви пред репортери вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, посочвайки Близкия изток и Азия.

Президентът Владимир Путин ще произнесе в петък важна реч, съсредоточена върху международната икономическа ситуация и задачите за Русия в близкото бъдеще, съобщи информационната агенция Интерфакс, като цитира сътрудника в президентството Юрий Ушаков.

Путин също така ще се срещне с медиите в кулоарите на форума към 20 ч. московско време (16 ч. по Гринуич) същия ден, каза той.

Кремъл постави началото на Санктпетербургския международен икономически форум (СПМИФ) през 1997 г., за да привлича чуждестранни инвестиции, да обсъжда икономическата политика и да създава имидж на отворена за бизнес институция след края на съветското управление.

Русия дълго сравняваше СПМИФ със Световния икономически форум – елитарно годишно събитие за световните ВИП-личности, състоящо се в швейцарския алпийски курорт Давос.

Сега, когато западните лидери избягват да имат отношения с Русия, Путин няма да има традиционни срещи с движещи политиката фигури, влиятелни личности и корпоративни "важни клечки" от Съединените щати и Европа.

В оповестения график на СПМИФ между 15 и 18 юни нямаше имена на американски и европейски компании или техни директори, което отразява страховете от наказание при най-суровия санкционен режим, налаган някога на водеща сила.

В списъка не присъстваха дори компании, които останаха да работят в Русия въпреки масовото напускане на западните инвеститори.

Ушаков каза, че се очакват високопоставени делегации от над 40 държави, а 1244 руски и 265 чужди компании са потвърдили, че ще участват.

Изключение по отношение на отсъствието на западни фигури са ръководителят на Американската търговска камара в Русия и неговите френски и италиански колеги, които ще говорят утре на сесия на тема: "Западните инвеститори в Русия: нова реалност".

ОТРОВЕНИ ОТНОШЕНИЯ

Отношенията на Русия със Запада се отровиха, след като тя изпрати сили с бронирана техника в Украйна на 24 февруари за "специална военна операция", както я нарича, за премахване на заплахи за нейната сигурност.

Украйна и нейните западни поддръжници определят действията на Русия като непредизвикано нахлуване с цел заграбване на територия.

СПМИФ следователно ще изглежда и ще се усеща много различно.

След като по-рано приветстваше някогашната германска канцлерка Ангела Меркел, бившата ръководителка на МВФ Кристин Лагард, Лойд Бланкфейн от "Голдман Сакс", Викрам Пандит от "Ситигруп" и Рекс Тилърсън от "ЕксонМобил", тази седмица Русия ще даде водещо място на президентите на съюзническите държави Казахстан и Армения.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси ще направи обръщение на срещата по видеовръзка, съобщи информационната агенция РИА Новости, като цитира Ушаков.

След като чужди компании изтеглят милиарди от някогашните си обещаващи инвестиции в Русия, местни фирми и банки бързат да поемат изоставените бизнеси.

"Санкциите са за дълго време. Глобализацията, каквато беше преди това, приключи", заяви пред деловия ежедневник РБК главният изпълнителен директор на подложената на санкции банка ВТБ Андрей Костин.

"НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ В ЕДИН НОВ СВЯТ"

В предишните години сесиите на СПМИФ се съсредоточаваха върху ориентирани около инвестициите теми като приватизацията от Москва и първичните публични предлагания.

Тази година официалното заглавие на СПМИФ е "Нови възможности в един нов свят". Темите на сесиите включват нови възможности за руския икономически растеж, подобряване на търговията с петте незападни сили от БРИКС и бъдещето на подложения на санкции финансов сектор на Русия.

Друга сесия, наречена "Нова форма на международно сътрудничество: как ще се извършват плащанията?", засяга изключването на Русия от глобалната разплащателна система СУИФТ и нейния ход да заобиколи забраната, изисквайки плащанията за газовия износ да са в рубли. На нея ще говорят представители на съюзниците Куба и Венецуела, както и на Турция и Египет, които също избягват санкциите.

Ще има сесия за "фалшивите новини" - дискусия с участието на държавните медии, генералната прокуратура и външното министерство, след като Москва води информационни война със Запада.

Сред другите страни, изпращащи представители, които да присъстват или да говорят там по видеовръзка, са Китай, Беларус, Централноафриканската република, Индия, Иран, Никарагуа, Сърбия и Обединените арабски емирства.

Някои участници са поискали имената на техните работодатели да не бъдат изписвани на личните им обозначителни карти, съобщи РБК, като се позова на държавната компания "Росконгрес", която организира форума.

"Сега парите обичат мълчанието както никога преди това", каза ръководителят на руския клон на международната консултантска фирма ЕМ Денис Денисов.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    30 11 Отговор
    Без моя елит, дето назначих Сульо и Пульо за Президенти на САЩ, Франция и Германия
  • 2 от друг ъгъл

    56 9 Отговор
    Нали Путин беше в "кома" според джабаzнюz ???

    Коментиран от #21

  • 3 Зззз

    50 8 Отговор
    Аааааа медиците на Русия заслужават нобелова награда за изваждането на Путин от кома и веднага имащ способност за международна дейност.
  • 4 Хаха

    11 41 Отговор
    Талибаните били основни гости на форума.Щели да споделят иновативни икономически практики.

    Коментиран от #9, #19

  • 5 Голем смех

    14 45 Отговор
    Форумът ще е пародия. Едни от най-важните гости ще са талибански бизнесмени.
  • 6 Матрософ

    11 40 Отговор
    Малийй, страшен елит от участници всякакъв. Забравили са Еритрея.
    Решенията от форума определено ще променят живота на Сатурн.
  • 7 Сандо

    29 3 Отговор
    Лидерите на правят бизнес,те са само като рекламни лица.Важно е какво ще се договорят реалните хора с пари.
  • 8 Колхоз в действие

    10 29 Отговор
    Щом талибаните са на място други не им трябват..

    Коментиран от #25, #36

  • 9 Сандо

    39 7 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    А даваш ли си сметка каква роля играят талибаните в тая част на света?И какъв удар върху политиката и интригите на англосаксите ще е привличането на талибаните на страната на Русия и Китай?
  • 10 С.П.

    43 2 Отговор
    Е...може ли така. Нали Факти писа онзи ден, че Путин е в кома, а виж сега...утре ще говори на форума....
  • 11 Ах да да

    38 4 Отговор
    Без западните сульо пульо и мульо няма да е интересно. Центъра на Света обаче се е преместил на Изток в Санкт Петербург и давоските велики пудели ще подсмърчат от мъка.

    Коментиран от #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Запознат

    5 23 Отговор
    Путин е в кома, този е двойник.
  • 14 Путинофил

    5 26 Отговор
    Жужака утре ще каже, че вече са се научили как се прави салам!
  • 15 го шо

    33 2 Отговор
    "Путин ще говори на форума в петък"
    альоу, гулю-гулю! нали беше на смъртен одър, ве! усещайте се, хептен за резил станахте.
  • 16 Иван

    24 1 Отговор
    Е нали е в кома?
  • 17 Неразбрал

    4 25 Отговор

    До коментар #11 от "Ах да да":

    Центъра на света никога няма да е във Санкт Петербург може да бъде в Шанхай във Берлин Ню Йорк но никога там
  • 18 Смешници

    32 2 Отговор
    Как така ще говори нали беше в кома,болен от 7 вида рак и май и е умрял вече,пък той щял да говори.Факти поне като публикувате разни глупости преписани от западни вестници ,мислете бе джанъм защото това е всичко друго но не и журналистика.Не можеш вчера да пишеш че някой си е в кома и на другия ден да пишеш че същия този ще говори на някакъв си форум,нали сами осъзнавате как се нарича такава журналистика .Жалка работазсмятат ни вече за ненормалници.
  • 19 Смешник

    24 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    Но от тези талибани великото нато избяга по колесниците на самолети и даже като за подарък убиха за изпращане над 20 войници на летището.Не те ли е срам да споменаваш за талибаните,защото НАТО получава невроза само като чуе думата талибани.
  • 20 ДрБр

    20 0 Отговор
    Абе нали Путин беше в кома, оживя ли ДЕВМ?
  • 21 Хасковски каунь

    21 0 Отговор

    До коментар #2 от "от друг ъгъл":

    А според публикации на ФАКТИ / този сайт държи на истината / Путин бере дУша.
  • 22 все едно

    6 2 Отговор
    Поддържащите Тулупа не ме интересуват!
  • 23 Госあ

    15 2 Отговор
    Спирай Путине газта към Европа ! Какво чакаш ?

    Коментиран от #26

  • 24 чакай

    9 1 Отговор
    А подът, нали Императора беше в кома, кво шъ води, в Русия за фалшиви новости да 15 лет на хладно
  • 25 Така си е

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "Колхоз в действие":

    Афганистан е сред водещите страни по залежи на литий
  • 26 Путин

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    Зимата
  • 27 пиночет

    3 12 Отговор
    Наѝ много кандидати за подлоги на Путин имало от България!
  • 28 КАК ЩЕ ГОВОРИ ПУТИН НА ФОРУМА

    8 2 Отговор
    КАТО Е В КОМА ОТ 10 ДЕНЯ .............. НЕЩО ДА НЕ НИ ПОСЛЪГВАТЕ - Я СИ ПРИЗНАЙТЕ !
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 НА БАЙДЪН МУ ТРЯБВА

    11 2 Отговор
    САМО ЕДИН САЛАМ И ЩЕ ГОВОРИ БАРЕМ ЧАС БЕЗ ДА СЕ НАКАКА !
  • 31 ПростаЛогика

    8 3 Отговор
    Има някои страни, които са в икономически възход. Те ще бъдат представени на този форум.
    Задлъжнялите страни с отрицателен икономически ръст и обезценяваща се валута няма смисъл да се напъват.
  • 32 стоян георгиев

    4 8 Отговор
    путин успя да привлече талибаните на този форум за сметка на ес и централноафриканските страни на мястото на сащ.пожъна големи успехи и се басирам че няма да се срещне с никого,колкото и да го е обещавал.тои е много смел ама като кадиров само по телевизора.сега го е страх някои добронамерен талибан да не му скочи!смях!
  • 33 Аноним

    8 2 Отговор
    Как така ще говори Путин бе, нали е в кома и го чакат всеки момент да издъхне?
    Недейте така, евроатлантиците ще изтерясат съвсем.
  • 34 Анализатор

    5 3 Отговор
    Целият световен русофилски елит ще присъства:
    Лукашенко, Кадиев, Медведчук, Ким, Копейкин, Рубльов....
  • 35 Аре

    2 1 Отговор
    " Ми той е умрял ма. "
  • 36 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Колхоз в действие":

    Ако може да ползваш Гугъл прочети какво има като ресурси вАвганистан,а и Африка не е за подценяване не случайно Китай инвестира милиарди там.
  • 37 Паразит

    1 1 Отговор
    Как Путин ще произнесе реч..!?! Нали беше умрял бе кауни..?!?
  • 38 Мухаа,хаа!

    1 0 Отговор
    Посмали ромчо! И вашата така- 130 държави са там! Дреме им ,и на тях,и на руснака за европейски бизнес- като не искатете,няма да ви се натискат.Но живота не свършва тази година,с вашите пакетни санкции.Сами се прострелвате и в двата крака - други ще заемат мястото ви.Азия Малайзия произвеждат същото,което и вие- дори по качествено и евтино.Ще видите на байр лозе,как се копае през зимата.Когато ви врътнат крана за газа. С петрола- как да е! Но без газчица сте в будна кома само за три месеца максимум.И това ще бъде началото на" симетричния отговор". Лежите на кълката,че руснака няма да оцелее,без вашите шарени хартийки.Много бъркате- много! Той може и тако,и вако! Но вие, всички вкупом,без регулярни доставки на газ,тежък петрол,торове,земеделски подобрители,слънчоглед,зърно, царевица, соя ще мажете тигана с евраци и зелендаш.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 хахаха

    0 0 Отговор
    14 000 гости от 130 страни....нищо и никакъв форум ще да е...ойропците вече са периферия, но още не го усещат