Отидете към основна версия

5 814 28

Ситуацията в Северодонецк става все по-тежка

  • украйна-
  • северодонецк-
  • ситуация-
  • влошаване-
  • руски сили

Храните и здравните услуги също са изложени на риск от изчерпване

Снимка: БГНЕС

Хиляди цивилни - включително жени, възрастни хора и деца - са хванати в капан в Северодонецк с намаляващи доставки на чиста вода, канализация и електричество, според ООН.

Спешна ситуация се развива в бункерите под химическия завод Азот в града, където стотици цивилни се подслоняват, тъй като хората остават без основни услуги, каза говорителят на службата по хуманитарните въпроси на ООН, Савиано Абреу, пред Би Би Си.

Хуманитарният клон на ООН се подготвя за оказване на помощ на хванатите в капан в града, но с продължаващите интензивни боеве, в момента няма достъп или гаранции да стигне безопасно до цивилни.

„Липсата на вода и канализация е голямо притеснение. Това е огромна грижа за нас, защото хората не могат да оцелеят дълго без вода“, казва Абреу.

Той добавя, че храните и здравните услуги също са изложени на риск от изчерпване.

"Ако трябва да разчитат на опасни източници, това води до усложнения със здравето. Трябва да се уверим, че хората, които все още са там, имат достъп до вода."

Русия обеща днес да отвори хуманитарен коридор за евакуиране на цивилни от завода на Азот, но засега няма потвърждение, че планираният безопасен маршрут е осъществен.

„И двете части на конфликта имат задължение съгласно международното хуманитарно право да защитават цивилните, така че това не е опция – те трябва да уверят хората, които искат да напуснат града, че могат да го направят безопасно“, казва Абреу.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: