Отидете към основна версия

5 296 74

Русия извършва симулирани ракетни атаки срещу Естония

  • нато-
  • ракети-
  • русия-
  • украйна-
  • естония-
  • война-
  • балтика-
  • кусти салм

Диктаторът в Кремъл продължава да си играе с огъня

Снимка: БГНЕС/ EPA

Според източници от НАТО Русия е извършила симулирани ракетни атаки срещу Естония и други балтийски страни през последните дни. Кусти Салм, началник на щаба на Министерството на отбраната на Естония, потвърди тази информация пред финландския вестник Iltalehti.

В момента се провеждат учения, в които руснаците симулират ракетни атаки на естонска територия, казва Салм. В допълнение към симулираните ракетни атаки, бойни руски хеликоптери са извършили нарушения на границите в балтийските страни.

На 24 февруари руската армия започна пълномащабна непредизвикана война срещу Украйна, която продължава и до днес. Режимът на Владимир Путин се опитва по насилствен начин да си върне сферите на влияние от времето на СССР, заплашвайки дори страни от НАТО. Естонското министерство на отбраната обяви, че смята ситуацията за много сериозна.

„Руснаците смятат, че не заслужаваме независимост. Техните скорошни действия подкрепят това заключение“, заяви Салм. Естония, подобно на България, се присъедини към НАТО през 2004 г. Алиансът подчерта, че няма да изпраща свои войници в Украйна, но ако Русия си позволи да нападне някоя от членките ѝ, ще се сблъска с цялата сила на най-могъщия военен алианс в света. НАТО ясно заяви, че ще защити всяка една своя членка от имперските амбиции на диктатора Путин.

Естонските власти посочиха, че е безопасно да се живее в Естония, защото НАТО гарантира сигурността на всеки един гражданин на тази страна. Отбранителният алианс ще отблъсне всяка една атака и ще защити всеки един сантиметър на нашата земя, каза Салм. През последните месеци режимът на Путин заплаши редица страни, сред които и България, без основателна причина. Русия се опитва с военни заплахи да разшири сферите си на влияние в Европа, но безуспешно. Вече дори „съюзниците“ на путинския режим в ОДКБ се обърнаха срещу него и не откликнаха на мечтата му да признаят самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 52 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: