Отидете към основна версия

3 104 67

Лиз Тръс: Трябва да научим уроците си от Украйна и да защитим Тайван

  • лиз тръс-
  • великобритания-
  • тайван-
  • нато-
  • защита

"Важно е да направим така, че Тайван да може да се защити, трябва да си научим уроците от Украйна"

Снимка: БГНЕС

Британската министърка на външните работи Елизабет Тръс каза днес, че е важно НАТО и съюзниците ѝ да осигурят на Тайван възможността да се защитава, предаде Ройтерс.

"Важно е да направим така, че Тайван да може да се защити, трябва да си научим уроците от Украйна", заяви тя в интервю за испанската национална телевизия.

Вчера, по време на срещата на върха на НАТО в Мадрид, Тръс предупреди, че Китай засилва своето икономическо и военно влияние и че има "реална опасност да си изгради погрешна представа, която да доведе до катастрофална грешка, като това да нападне Тайван".

Днес британската външна министърка избегна въпрос дали предлага страната ѝ да въоръжава Тайван, като само отговори, че свободният свят трябва да гарантира, че островът разполага с "отбранителните способности, от които се нуждае".

Великобритания трябва да продължи да изгражда търговски връзки с Китай, но и да не допуска да стане прекалено зависима от тях, добави тя.

Миналата година разследване на Ройтерс разкри, че Великобритания и още шест страни са помагали чрез секретна програма на Тайван да построи подводници.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 38 гласа.

Свързани новини

  • Захарова: Това е един кръвожаден човек!

    Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече британския външен министър Лиз Тръс кръвожаден и деструктивен човек. Така дипломатъ ...
    11.07.2022
    95 076
    262
Новини по държави: