Отидете към основна версия

3 758 31

Отличничката от Беларус: как 20-годишна студентка влезе в списъка с терористи на КГБ

  • беларус-
  • русия-
  • кгб-
  • кремъл-
  • данута переднае-
  • александър лукашенко

Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" разпространи призив за освобождаването на 20-годишната студентка, други активисти смятат, че тя е политически затворник

Снимка: DW

Отличничка в университета, "терористка" за КГБ: 20-годишна студентка от Беларус беше изпратена за близо седем години в наказателна колония. Тя просто е споделила публикация в социалните мрежи.

На 26 януари 2022: на този ден Данута Переднае навършва 20 години. По-малко от месец след това в Украйна избухна агресивната война - събитие, което, според приятелите на младата жена, е оказало сериозно влияние върху нея. На 27 февруари Данута копира и препраща в онлайн стая за чат пост на друг човек, който остро критикува Лукашенко и Путин. Според правозащитници публикацията е съдържала и призив за протест срещу войната.

На следващия ден - 28 февруари - Данута се качва на автобуса от Кировск до Могильов. На пристигане тя е била посрещната и арестувана от силите за сигурност. Оттогава 20-годишната студентка се намира в следствения арест.

"Разширяване" на обвинението

Украинец, живеещ в Лвов, е съобщил за случая на правозащитната група MYDAY TEAM. Той бил много притеснен и се надявал в най-лошия случай Данута да получи административно наказание. Скоро обаче станало ясно, че момичето може да получи реална присъда в затвор.

Според организацията, Данута Переднае първоначално била задържана по обвинение за клевета срещу Александър Лукашенко. Този член от закона предвижда максимална присъда от пет години затвор. След експертиза на следствените органи обаче срещу нея били повдигнати и други обвинения. Едното - за призив към действия, целящи увреждането на националната сигурност на Беларус, което носи присъда до 12 години затвор, а другата - обида на диктатора Лукашенко.

Данута не е автор на публикацията, която стои в основата на наказателното дело, категорични са правозащитниците. Тя просто го е копирала и препратила в чата.

Процесът срещу Данута Переднае е започнал на 24 юни в родния ѝ Кировск. Желанието на момичето било родителите и приятелите ѝ да не присъстват на делото. Самото семейство на момичето също настояло никой да не отива в съдебната зала, твърди източник на ДВ.

Присъдата от шест години и половина затвор за препращане на съобщение в чат е била шокираща за роднините на Данута. Все още не е известно как самата тя го е приела, но източникът казва, че момичето е демонстрирало твърдост още от самото начало. "Задържането е било шок за нея, но тя се опита да приеме изпитанието спокойно."

Отлична студентка

Данута Переднае е отлична студентка от Факултета по чужди езици на Могильовския държавен университет. Но почти веднага след задържането ѝ тя била изгонена оттам. Правозащитниците твърдят, че формалната причина за това били системни отсъствия.

Според познатите ѝ, като студентка тя е била сред най-добрите в групата си. "Данута е много спокойна, отговорна, може би малко срамежлива, но решителна. Трудно е да се повярва, че тя "системно е пропускала часове", казва нейн познат.

През юни беларуското КГБ е включило Данута в списъка на лица, "свързани с терористични дейности". Тя е най-младата в него. Включването в списъка води до ограничаване на финансовите транзакции. Подобни затворници нямат право да получават пари по сметка.

Познати на семейството изразяват възмущението си: "Страшно е да си представим как се чувстват Данута и семейството ѝ. Ако нищо не се промени в държавата, момичето ще бъде освободено след 26-ия си рожден ден. Дори и тя да е препубликувала този пост, струва ли си това шест години и половина от живота на едно младо момиче?".

Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" разпространи призив за освобождаването на 20-годишната студентка. Други активисти смятат, че тя е политически затворник.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: