Отидете към основна версия

4 947 85

Държавната дума реагира на удара на HIMARS над Нова Каховка

  • русия-
  • госдума-
  • държавната дума-
  • удар-
  • himars -
  • нова каховка-
  • депутат-
  • бутина-
  • сащ-
  • мария бутина

Депутат Бутина призова САЩ да спрат доставките на оръжие след удара на HIMARS над Нова Каховка

Снимка: Shutterstock

След удар с реактивна система за залпов изстрел (РСЗО) HIMARS по град Новая Каховка в Херсонска област е необходимо САЩ да спрат да доставят оръжие на Украйна, каза Мария Бутина, член на комисията по международните въпроси на Думата. Това заяви тя в разговор с изданието Лента.ру

Време е за ултиматум

„Трябва да реагираме възможно най-сурово и колкото се може по-бързо както военно, така и дипломатически. Необходимо е да се включат страните по света, които не подкрепят западните санкции срещу Русия, и да се призове за сериозно разследване на този въпрос, да се призове за свикването на международен трибунал за разследване“, каза Мария Бутина. Според депутата Русия трябва да изиска САЩ да спрат доставките на оръжия.

В момента се водят преговори в администрацията на САЩ по темата за частично закупуване на руски петрол. Смятам, че трябва да поставим ултиматум, че всякакви отстъпки - икономически, дипломатически, каквито и да било от страна на Русия са възможни само ако американците спрат да доставят оръжие на Украйна, каза Мария Бутина, депутат от Държавната дума

Силата на РСЗО

В интервю за Лента.ру военният експерт, капитан от трети ранг от резерва Дмитрий Литовкин говори пък за силните страни на американската РСЗО и руските аналози на HIMARS.

РСЗО е мощно оръжие Военен , заяви експертът Дмитрий Литовкин

„HIMARS може да използва боеприпаси с обсег от 50 до 300 километра“, поясни Литовкин. Военният експерт отбеляза, че Русия разполага с подобни системи. „Това са комплексите „Смерч“, „Ураган“ и „Град“. А също „Искандер“ – оперативно-тактически ракети, способни да летят 500 километра“, заключи той.

Вечерта на 11 юли се появи информация, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са нанесли удар от РСЗО HIMARS по град Новая Каховка в Херсонска област.

На 23 юни стана известно, че Украйна е получила ракетни установки за залпов огън HIMARS, изпратени от Вашингтон. Това съобщи министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников.

По-рано Министерството на отбраната на САЩ публикува доклад за оказаната военна помощ на Украйна. От деня, в който президентът на САЩ Джо Байдън встъпи в длъжност, Вашингтон е отпуснал около 6,3 милиарда долара на Киев.

В същото време 5,6 милиарда са предоставени след 24 февруари 2022 г., когато руският президент Владимир Путин обяви началото на специална военна операция в Украйна, припомня изданието Лента.ру.

Над публикацията работи Оля Ал-Ахмед

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания