Отидете към основна версия

3 495 48

Тактиката на Орбан! Унгария единствена в ЕС не подкрепя призив Русия да спазва основни морални правила във войната срещу Украйна

  • унгария-
  • виктор орбан-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • европейски съюз

Москва трябва да понесе отговорност за действията си, необходимо е страната спешно да осигури пълно обезщетение на Украйна по законодателството за отговорността на държавите, се допълва в изявлението

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгария единствена в ЕС не подкрепя призив на европейските държави, включително Албания, Андора, Исландия, Молдова, Монако, Черна гора, Северна Македония, Норвегия, Сан Марино, Великобритания, както и САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Маршалските острови, Палау и Япония, за това Русия да спазва основни морални правила във войната срещу Украйна.

В съвместно изявление на ЕС и посочените страни се изразява подкрепа за предприетите от Киев стъпки срещу Москва пред Международния съд на ООН за нарушение на Конвенцията за предотвратяване и наказание на престъпления, свързани с геноцид.

Отбелязва се, че целта на тези стъпки е да се установи, че Русия е предприела военни действия срещу Украйна заради неоснователни обвинения в геноцид. Отправен е призив Русия да прекрати незабавно военните действия в приложение на решението на Международния съд от 16 март, като се посочва, че обратното би било ново нарушение на руските международни задължения.

Изявлението се позовава на становище на Международния съд, че Конвенцията едновременно защитава съществуването на отделни групи от хора и поддържа основните морални принципи. Русия трябва да понесе отговорност за действията си, необходимо е страната спешно да осигури пълно обезщетение на Украйна по законодателството за отговорността на държавите, се допълва в изявлението.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 46 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: