Отидете към основна версия

3 634 63

Британец е починал в ареста в Източна Украйна, съобщи официален представител на проруските сепаратисти

  • пол юри-
  • украйна-
  • война-
  • донбас-
  • донецк

Четиридесет и пет годишният Пол Юри беше заловен в югоизточната част на Украйна в края на април и сепаратистите от ДНР го обвиниха в "наемнически дейности"

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британски хуманитарен работник, задържан в Украйна от проруските сепаратисти, които му повдигнаха обвинения, че е наемник, е починал, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от официален представител на самообявилата се Донецка народна република (ДНР).

Четиридесет и пет годишният Пол Юри беше заловен в югоизточната част на Украйна в края на април и сепаратистите от ДНР го обвиниха в "наемнически дейности". Дария Морозова, която е омбудсман по човешките права на ДНР, каза в своя публикация в социалните медии, че Юри е страдал от диабет и е имал респираторни, бъбречни и сърдечносъдови проблеми. "От наша страна въпреки тежестта на предполагаемото престъпление на Пол Юри беше предоставена належащата медицинска помощ. Въпреки това предвид диагнозите и стреса, той почина на 10 юли", каза тя.

Юри и друг британец - Дилън Хийли, бяха задържани от руските военни в края на април. Ръководителят на "Президиум нетуърк", хуманитарна група с нестопанска цел, с която Юри поддържаше контакт, през май потвърди пред телевизия Ай Ти Ви, че той е страдал от диабет. Двама други британци и мароканец, които бяха заловени, докато се сражавали на страната на Украйна, бяха осъдени на смърт в ДНР по обвинения в "наемнически дейности".

Британската телевизия Би Би Си цитира основателя на "Президиум нетуърк" - Доминик Бърн, който заяви, че Юри е хуманитарен доброволец, задържан на пропускателен пункт в Южна Украйна. "Това са тревожни новини, но те все още на са били потвърдени от нито една власт и в момента продължават разследванията за установяване на истината", каза Бърн по повод съобщенията за смъртта на Юри.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: