Отидете към основна версия

2 324 15

Ердоган отново заплаши да "замрази" членството на Швеция и Финландия в НАТО

  • швеция-
  • финландия-
  • нато-
  • фето-
  • реджеп ердоган

По време на срещата на върха на НАТО в края на юни Ердоган призова двете скандинавски страни да поемат своята част в борбата срещу тероризма, в който той обвинява кюрдските организации в Сирия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново заплаши днес да "замрази“ членството на Швеция и Финландия в НАТО в навечерието на тристранната среща на върха с Русия и Иран в Техеран, предаде АФП.

По време на срещата на върха на НАТО в Мадрид в края на юни Ердоган призова двете скандинавски страни да "поемат своята част" в борбата срещу тероризма, в който той обвинява кюрдските организации в Северна Сирия, и заплаши, че в противен случай ще се оттегли от споразумението за разширяване на Северноатлантическия съюз.

„Възприехме изключително ясна позиция относно продължаването на разширяването на НАТО. Искам още веднъж да ви напомня, че ще замразим процеса, ако тези страни не предприемат необходимите мерки за изпълнение на нашите условия“, заяви Ердоган пред журналисти в края на правителственото заседание.

„Специално отбелязваме, че Швеция не изпраща добра картина по тази тема“, каза той.

Ердоган трябва да замине довечера за Техеран, където утре ще се срещне президентите на Русия Владимир Путин и на Иран Ебрахим Раиси, от които се надява да получи зелена светлина за въоръжена намеса в Северозападна Сирия.

От края на май Анкара заплашва да започне нова операция за създаване на 30-километрова зона за сигурност по границата си.

Техеран и Москва вече се обявиха против подобна офанзива.

Русия, Турция и Иран са три основни играча във войната в Сирия от 2011 г. насам. Москва и Техеран подкрепят режима на Башар Асад, а Анкара подкрепя бунтовниците, отбелязва АФП.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 24 гласа.

Свързани новини