Last news in Fakti

19 Юли, 2022 21:00 11 069 115

Кои са следващите държави, които Путин може да опита да "защити"?

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • война-
  • нато-
  • украйна

Държави, които не са етнически руски и които граничат с Руската федерация, също се притесняват от действията, които правителството на Владимир Путин може да предприеме

Кои са следващите държави, които Путин може да опита да "защити"? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кремъл използва претекста, че защитава етническите руснаци, за да атакува Украйна и да заплаши други бивши съветски държави. Наскоро тя заплаши Молдова, като през април руски командир каза, че постигането на контрол над Южна Украйна ще помогне на Русия да се свърже с отцепилия се молдовски регион Приднестровието, пише New Statesman.

Дмитрий Песков, прессекретарят на Кремъл, заяви през юни, че Молдова свързва стремежа си към статут на кандидатка за ЕС, който получи на 23 юни, с противопоставяне на Русия. "Колкото повече стават антируски, толкова повече им се струва, че европейците трябва да ги харесват. Наистина не бихме искали това да се случи", каза той.

Украйна и Молдова далеч не са единствените страни с немалко население от етнически руснаци и рускоговорящи. Беларус и Казахстан имат висок дял на рускоговорящите. Латвия и Естония, които са членки на ЕС и НАТО, имат над 30 на сто.

Казахстан

Игор Краснов, руският главен прокурор, наскоро заяви, че украински активисти в Казахстан помагат за подхранването на антируски настроения в страната. Насаме казахстанските правителствени служители са загрижени, че Путин може да насочи вниманието си към тях след Украйна.

Етническите руснаци са особено концентрирани в северните и източните провинции на Казахстан. Окръг Алтай на изток е 77% с етнически руснаци, докато Магжан Жумабаев в северен Казахстан е 58%, според последните данни на казахското правителство.

Всички райони с голямо руско население попадат по протежение на 4750 мили сухопътна граница, най-дългата непрекъсната международна граница в света, която със сигурност ще бъде фокусът на всякакви потенциални военни действия.

Молдова

Неотдавнашните завоалирани заплахи срещу Молдова бяха главно за автономната област Приднестровието, която е под подкрепяния от Русия сепаратистки контрол. Няма данни от преброяване за този регион, но руският е основният официален език. Приднестровието граничи с Украйна, така че ако Русия успее да свърже окупираната си украинска територия с отцепилия се регион, това може да застраши Молдова.

Втората автономна област на Молдова е Гагаузия, където родният език е гагаузки, тюркски език, но повечето хора говорят руски.

Bălți е вторият по големина град в Молдова и рускоезичната столица на страната. Столицата на страната, Кишинев, също има голямо руско малцинство.

Киргизстан

Приблизително 9% от Киргизстан говорят руски. Въпреки това 23% от столицата Бишкек и 21% от тези в околния регион Чуй говорят руски. Киргизстан няма граница с Русия. Неговите съседи са Казахстан на север и Узбекистан на запад.

Естония

Естония споделя източната си граница с Русия и, подобно на Казахстан, в пограничните общини е по-вероятно да живеят рускоезични. По-специално, граничният град Нарва на североизток е 96% рускоезичен, което го прави най-рускоезичния град в Европейския съюз.

Градът има мост с Ивангород от руска страна и преди нахлуването в Украйна жителите свободно се смесваха с руските си съседи. Войната обаче доведе до увеличаване на хората, които приемат естонско гражданство в града, а визите са по-трудни за получаване.

Нито Естония, нито Русия все още са завършили ратификацията на своето гранично споразумение от 2014 г. Естония е член на НАТО, което прави руската инвазия много по-малко вероятна, тъй като пактът означава, че алиансът третира инвазията на един от своите членове като инвазия на всички тях.

Латвия

Латвия също е член на НАТО и има граница с Русия. Около 34% от страната говори руски, главно на изток, по границата с Русия и на юг, по границата с Беларус. Енорията Педедзе в североизточната част е 70% с етнически руснаци, енорията Голишевас в източната част е 71%, а енорията Лаудеру е 74%.

Русия

Разбира се, езикът и етническата принадлежност не са единственото извинение, което Русия използва за нахлуване в други страни.

Чечения бе независима след падането на Съветския съюз, но след това бе завладяна отново от Русия, въпреки че руснаците съставляват само 2% от населението. Някои региони, като Ингушетия, която е съседна на Чечения, имат по-малко от 1% етнически руснаци. Южна Осетия, фокусът на нахлуването в Грузия през 2008 г., е била с малко над 1% руснаци според преброяването през 2015 г.

Други държави, които не са етнически руски и които граничат с Русия, също се притесняват от действията, които правителството на Путин може да предприеме. Те включват Финландия, която има сравнително малко рускоговорящи (Иматра, град на изток, има най-висок дял от едва 5%) и която заедно с Швеция е в процес на присъединяване към НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българин

    90 115 Отговор
    мръсни рашисти.

    Коментиран от #4, #53

  • 2 Древно-арабска поговорка

    114 72 Отговор
    Кьопеците си лаят,Путин си върви..

    Коментиран от #14, #15

  • 3 Петьо Петров

    55 31 Отговор
    Кое всъщност е най-силното оръжие и на двете страни във военния конфликт? Дали все пак не е словото и неговата свобода? Живял съм четвърт век при соца и 33 г. демокрация. Спомням си как властта ни лъжеше, ние не и вярвахме, но излизахме по празниците на манифестации, всички единни, а пък след това сядахме в къщи на масата и одумвахме онези"горе". Имахме цензура,но не изгубихме разума си. В Русия е същото сега, хората не обичат цензурата,но са единни.Може би точно заради цензурата хората подкрепят над 80% Путин, защото от малки са закърмени да обичат родината си, защото не им се позволява да се разединяват. И сега виждайки външна заплаха, застават зад него. Ами ние и нашата свобода на словото,все по-често отнемана? Всеки има мнение,но никой не се съобразява,че неговото мнение не е на опонента му, както и чуждото негово. Без да се изслушваме,не предлагаме аргументи да го убедим ,че ние сме прави или да му дадем думата и правото да ни убеди. Идва спор,диалога се губи и ето го разделението, а "Когато свърши дипломацията, започва войната". Дали все пак този дар, словото, не е и бич? Всяка дума си има цена, затова нека да ги изпозваме пестеливо. Нека не живеем само във виртуалния свят под маската на анонимността. Да не изричаме думи за някой или нещо, които не бихме изказали лично пред лицето на някой или нещото. Да, можем, но се губи смисъла на свободата на словото, превръща се в слово на разделението. Нека да не го приемаме като данайски дар, а да го ценим, ма

    Коментиран от #11

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 българин

    69 14 Отговор

    До коментар #4 от "Татарино":

    Привет, ще вдигнем ветото като цъфнат налъмите.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ще го вдигнете

    25 58 Отговор

    До коментар #5 от "българин":

    по стар робски навик.Вие сте в ЕС и NATO,ще слушате щото...

    Коментиран от #115

  • 8 Азаз

    40 12 Отговор
    Не е предтекст а самата истина. Пишете само глупости .Нека поне да е нещо вярно.
  • 9 реру

    33 46 Отговор
    Дори не всички "вътрешни" републики са много доволни от Кремъл и някои май се готвят за бунт... както в Ичкерия. Ислам Белокиев от батальон "Шейх Мансура" /негови бойци се бият на украинска страна/ е казал, че ичкерийците са започнали подготовка за военни действия в Чечня.

    Ичкерия е разделена на три фронта и 16 сектора. Имало е интензивно събиране на информация от градовете, където са разположени руснаците и т.н.

    Коментиран от #13

  • 10 Зззз

    45 31 Отговор
    А дементния с ястребите къде още ще спретне цветни революции с цел установяване на "демокрация ". Африка, Азия или източна Европа ?
  • 11 Може и да си прав но само предполагаш

    12 15 Отговор

    До коментар #3 от "Петьо Петров":

    Е не си прав
  • 12 Русия, враг №1 на България

    60 70 Отговор
    Ако не бяхме в НАТО, следващите сме ние, с хилядите засени "пенсионирани " военни рашисти, заселени в анклави по Черноморието ни, с руzко пристанище на Росенец, с база на Камчия ... всичко е подготвено, остава пРезидента, копейката , ДПС-БСП да си свършат работата по излизането ни от НАТО. Тогава ще падне едно "освобождение " като в Украйна...

    Коментиран от #22, #93

  • 13 Онур бей

    12 48 Отговор

    До коментар #9 от "реру":

    Ми ний ако ричем да си спретнем идна Кържалейска республика,къдя утивате вий?
  • 14 456

    26 20 Отговор

    До коментар #2 от "Древно-арабска поговорка":

    А тебе явно те топлят копейките ! Инак не виждам , как това те прави патриотично настроен . Гордост с чуждото нещастие
  • 15 борисов боко

    20 16 Отговор

    До коментар #2 от "Древно-арабска поговорка":

    По голям кьопек от императора няма
  • 16 Газовик

    47 23 Отговор
    Много се смях на тази статия! Коя държава ще нападне Путин след окраина. Мога да ви отговоря веднага. Ще.е.тази държава в която сащите ще искат да правят военна база и тя има обща граница с Русия. Също така ще направят и сащите, ако Русия направи подобна база в гранична до тях държава. Ако не вярвайте, гледайте! Лошото е, че сме близо!

    Коментиран от #42, #75

  • 17 Ми да.

    31 12 Отговор
    Да би мирно седяло, не би чудо видяло. Сега ще има даянъ, кара бюзюк.
  • 18 Зевзека

    47 20 Отговор
    Ох боже, някой журналист явно е хапнал пица с кристали. Спрете се бе! Дреме му на Путин за вас. Ей, егото е много опасно нещо. Никой не ги забелязва, а те си мислят, че света се върти около тях. Я следващия път да си поръчате друга пица, че тая дава фира.
  • 19 Ваксиниран3002

    32 48 Отговор
    Рашистите са неандерталци, нямат нищо общо със съвременния свят. Трябва да се заличат от лицето на планетата. Тея живеят в 18-ти век.

    Коментиран от #21, #26, #100, #104

  • 20 Дидо

    22 28 Отговор
    Ватенките ще направят най голямата грешка в историята си,ако се заядат с мюсюлмански Казахстан . Всеки е виждал на мюсюлманските празници пълните улуци с мюсюлмани в Русия . Кадиров може да го подкрепи,но едва ли и хората на Кадиров,а има още мюсюлмански държави наоколо. Просто ще настъпи мина и ще замръзне

    Коментиран от #36

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бегай сега

    26 22 Отговор

    До коментар #12 от "Русия, враг №1 на България":

    към козяк, спечели парата. Ще има за двулитрова бира, цигари и семки. Светът стана ли по - добър?

    Коментиран от #54

  • 23 Пацо

    34 33 Отговор
    За русия има два варианта, разпад с гражданска война и разпад без гражданска война както ссср
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ежко

    22 12 Отговор
    Аз чакам да защити живеещите в Брандън Бийч руснаци:)Интересно къде САЩ се кани да изнесе малко "демокрация":)

    Коментиран от #28

  • 26 Е нямат си

    27 11 Отговор

    До коментар #19 от "Ваксиниран3002":

    37 пола и евроатлантически ценности. Поизостанали са. . .

    Коментиран от #31

  • 27 Уса

    17 22 Отговор
    България е колония на Сорос и няма нищо общо с държавата САЩ.В междудържавните отношения,като банки и администрация,взаимодействие между службите, никакви.Който не вярва да провери има къде и ще разбере.С Европа имаме отношения,но със САЩ никакви.Четирите бази са частни и затова не плащат наем.Ако бяха на държава САЩ щяха да бъдат платени,както в по нормалните държави

    Коментиран от #44

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Дано посети и България

    30 23 Отговор
    Че е пълно с българофоби на първо място Кирил петкоф канадския гражданин антибългарин номер 1

    Коментиран от #59, #95

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Питанка

    16 9 Отговор

    До коментар #26 от "Е нямат си":

    Имат си феодал на токчета, грим и ботокс - той какъв пол е ? А тези, които му се кланят ?
  • 32 Аляска.

    9 1 Отговор
    Не е държава а Щат - Аляска.
  • 33 Преднестровието е Руска земя и 80%от

    23 21 Отговор
    Населението са Руснаци!! Не само Руско Говорящи а Руснаци!? Това, че има и на други места Рускоговорящи не ги прави Руснаци!! Преднестровието е част от Русия!!!!
  • 34 Иво

    26 1 Отговор

    До коментар #4 от "Татарино":

    Скопие е България, както Битоля и Охрид! Това е идеал на Гоце,Даме и Гьорче , както и на всички българи от Черно море до Охридското езеро!
  • 35 Всяка държава освободена

    25 21 Отговор
    От робството на ЕС или САЩ може да бъде само благодарна

    Коментиран от #56, #92

  • 36 Охо-бохо

    23 8 Отговор

    До коментар #20 от "Дидо":

    Според теб мюсюлманите обичат евреите и американците ли? Когато света се поделя се вижда мюсюлманите чия страна взимат. Справка; Саудитска Арабия, Иран... Християнството и исляма си подават ръце срещу сатанизма.

    Коментиран от #94

  • 37 Лелееее

    26 6 Отговор
    Много работа го чака тоя човек. Що народи чакат освобождение!

    Коментиран от #47

  • 38 Е.Караманска

    16 4 Отговор
    "Дмитрий Песков, прессекретарят на Кремъл, заяви през юни, че Молдова свързва стремежа си към статут на кандидатка за ЕС, който получи на 23 юни, с противопоставяне на Русия."... Кака 24.05.1972 Мая Санду е от гагаузите, бивша щатна служителка в Управлението на Световната банка в САЩ.
  • 39 уточнение

    11 9 Отговор
    Тук виждам се смевсват две различни понятия - език и народност. Да кажем в Донбас 70% от населението се определя като рускоговорящо (езикът който използват ежедневно), но само 30% се определят като етнически руснаци. Същото е и в другите бивши републики на Съюза.
  • 40 Лъжи, лъжи и пак лъжи

    14 17 Отговор
    15000 убити сънародници е достатъчен претекст.
    Ако не искате да ви гази мечка, не закачайте мечетата.

    Коментиран от #48, #58

  • 41 Ердоан

    4 10 Отговор
    А какво правим с турскоговорящите? Ще освобождаваме ли и тях?
  • 42 Хахахаха

    15 8 Отговор

    До коментар #16 от "Газовик":

    Ми тя Русия отдавна има граници с НАТО бе аланколоу! Норвегия, Литва, Латвия и Естония са Отдавна членове на НАТО и са даже по-близо до Москва от Украйна!

    Коментиран от #64

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Факт

    9 7 Отговор

    До коментар #27 от "Уса":

    България е такава каквато е ,а ако не ти харесва -куфсрите влака и ти пожелавам да стигнеш далече ...
  • 45 Ами да

    15 17 Отговор
    Путин трябва да бъде спрян! Няма друг изход!
  • 46 Хм Хм

    3 7 Отговор
    Следващите сме ние. Късаме ги със зъби, както винаги досега.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Анонимен

    5 2 Отговор

    До коментар #40 от "Лъжи, лъжи и пак лъжи":

    Страхливец.
  • 49 реру

    10 14 Отговор
    "15000 убити сънародници е достатъчен претекст..."

    Стига сте повтаряли данни от агенция "една жена каза". Има официални данни на ООН.
    От 2014 до 24.02.2022 год. цивилните жертви са под 4000.
    За четири месеца инвазия около 4700...
  • 50 стратегията

    11 8 Отговор
    Съмнително е Русия да нападне други държави , освен , ако поляците не се се направят на украински герои . По-логиично е след Украйна да се съсредочат върху Сащ и да разпооложат бази и оръжия на техните граници . И тогава Сащ ще трябва да решават . Ама знае ли човек какво са намислили и Русия и Сащ . Има нещо съмнително , че руснаците не закачат Киев и оставят свободни коридори за да влиза западното оръжие и да се разхождат лидерите на “вражеските “ им държави . Да ме прощават братушките .

    Коментиран от #101

  • 51 Запасняк

    6 4 Отговор
    А ние кога ще защитим българите в Маседония?! Ара че джепането са овлажни.

    Коментиран от #114

  • 52 Гроргиева.

    6 4 Отговор
    Започват пак да ни побъркват, всяват страх у хората, а само на тях нищо им няма. Пандемията е само за нас, нали? Продължавайте, достатъчно и изпростачихте, сега вече ви е лесно. Давайте вперьод, Наглеци.
  • 53 Дааа

    15 13 Отговор

    До коментар #1 от "българин":

    Освобождението на България предстои! Соросите предатели, не в Белене, в Оймякон, да стоплят за греховете си!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Слава на Русия

    21 15 Отговор
    Вие от факти сте проститутки на САЩ , Украйна и фашизма ,децата ви да изпукат

    Коментиран от #62

  • 56 Мрън

    15 19 Отговор

    До коментар #35 от "Всяка държава освободена":

    Що не се огледаш малко ? Всяка държава под тъй нареченото "робство " на САЩ е богата , с богато население . Колко държави под "освобождението" на Русия са добре ? Колко добре е самата Русия ? Толкова ли сте заслепени от някви исторически полуистини , че да сте русофили и българофоби едновременно ? Колко от вас са живели в Русия и искат да живеят там ? Защо всички бягат в държави роби на САЩ и никой не иска в държавата на свободата - Русия ?

    Коментиран от #63

  • 57 Кои са следващите държави, които Путин

    11 10 Отговор
    Следващите са Полша Румъния Германия Италия Испания Франция Англия Америка и всички включени като кандидати за Евровизия. Украйна вече я няма. На добър път. 😂
  • 58 456

    10 16 Отговор

    До коментар #40 от "Лъжи, лъжи и пак лъжи":

    Колко бяха мечетата в Чечня ? Колко бяха в Грузия ? Не мечетата иска Путин . Иска сфера на влияние , петрол и увеличаване територията на империята , докъто все още има възможност . Ако тия държави се бяха приобщили по-рано с Европа и НАТО , Путин нямаше да може да направи това . Затова бърза . Затова и иначе свободолюбивите , и неутрални скандинавци бързат сега да се приобщават . Те определено са умни хора и знаят какво правят .
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Аристотел Български

    17 14 Отговор
    Искам много да съм роб на изгнилият Запад или да мия чинии в Алабама, а не руски учител или инжинер вишист защото ще вземам 6 пъти повече от вишистите и ще СЪМ СВОБОООООДЕН, айде да бъдем справедливи и реципрочни а над 15те народи в Мордар кой ще ги освободи от руснаците. Има Господ въпрос на време е тези народи да се освободат от руското робствооо, да си ползват природните богатства и повече от сигурно ще си дигнат с пъти стандарта на живот и свободата.
  • 61 666

    11 18 Отговор
    Предсмъртна агония на разпадащата се Русия. Следващата ракета ще падне в центъра на Москва. Вече правят учебна въздушна тревога. Защо ли???

    Коментиран от #68

  • 62 Пешо

    7 13 Отговор

    До коментар #55 от "Слава на Русия":

    Няма такава държава.
  • 63 Тее

    10 14 Отговор

    До коментар #56 от "Мрън":

    Го правят за някой лев ,никой не иска да ходи в расия ,а ако някой отиде ще бяга бързо към България или кадето е по близко
  • 64 Газовик

    10 3 Отговор

    До коментар #42 от "Хахахаха":

    А бе хахо! Член на нато и военна база, са две различни неща бе хахо! Чети внимателно, че ще ме изтрият!
  • 65 В.В.П.

    11 7 Отговор
    Където има руснаци ,ще ги защити Путин .По американски образец.И, лиценз..Трябва екшън.!Яко.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 ПУТИН КАЗА ЧЕ ЕДНА ПОДВОДНИЦА

    5 7 Отговор
    ДО ПОД ВАШИНГТОН Е АТАКУВАНА ОТ ИДКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ И ПУСКА РАКЕТИТЕ ПО РООТ КОМПЮТРИТЕ НА МИКТОСОФТ
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 ицо

    16 14 Отговор
    Време е да защити и България, щото тия соросоиди и разни американски подлоги ни закопават всеки ден. Сами не можею се оправи с тая Англо-саксонска мафия.
  • 80 гост

    7 9 Отговор

    До коментар #78 от "🇧🇬🇷🇺":

    Къде идва , при вас в Орландовци инкогнито , че в Раша и гроба му ще е блато нон стоп от мераклии да се изпикаят на него ?? Хаххах !
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Целият ЦИРК в Света е дело на САЩ

    19 11 Отговор
    Икономика, Финансии, Пандемик, САНКЦИИ с/у Русия ! САЩ е ОРКЕСТРЕЙТОРА НА СЪЗДАДЕНАТА СВЕТОВНА Криза !

    Коментиран от #86, #105

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 гол и бос

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Всяка държава освободена":

    Хайде няма нужда. Само войни ни липсват.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Голяма тъпня си направил

    7 4 Отговор

    До коментар #36 от "Охо-бохо":

    че си сложил Иран и Саудитска Арабия в един отбор. Уверявам те, че дори извънземните да нападнат, дори светът да свърши, тия няма да се съюзят. Дори Израел и Палестина може да си подадат ръка, ама тия не.
  • 95 един друг

    10 10 Отговор

    До коментар #29 от "Дано посети и България":

    Не се радвай много на миризливия руски чепик, защото видя как крадат всичко от апартаментите на украинските граждани. А представяш ли си какво крадене ще бъде тук? Сигурно си мислиш, че твоят апартамент ще бъде пощаден?
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 ПараШут

    10 6 Отговор
    Надяваме се да защити и България. Когато един ветеринарен доктор иска да изчисти кучето от глисти за доктора е операция, за глистите е война, а за кучето е освобождение. В България има много евроатлантически глисти.
  • 99 Страшно брей

    7 3 Отговор
    И как? Как ще изпълни Путин тези си грандиозни планове? Нали по-няколко пъти на ден ни повтаряте, че Русия е победена. Губи жива сила, войниците дезертират и отказват да се бият за Путин, въоръжението им е калпаво на ниво Кримската война, украинците с камъни им свалят самолетите, Путин бил тежко болен, че и имаше време да умре на няколко пъти, нямало вече пържени картофи в Русия, руската икономика рухнала... и това е само до обяд. Следобеда за Русия ставали още по-страшни работите. И изведнъж, Путин иска да превземе света! Добре де, как, с какво?

    Коментиран от #106

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Георги

    3 4 Отговор
    Русия ще си вземе това което и принадлежи. Но ще има както винаги много е... Н. За съжаление, това е. Много хорица не могат да го разберат, но по добре късно, от колкото никогда,
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 гост

    7 3 Отговор

    До коментар #82 от "Целият ЦИРК в Света е дело на САЩ":

    Ами той е , яд ли те е ?? ХАхахахахахах !! Ама не си вдянал ЗАЩО !!! Щото хората го подкрепят и са с него !! Защото искат това , което иска САЩ , да имат американския начин на живот , не руския , за твое най-голямо съжаление !! Ей това ако не вденете , нищо няма да вденете !! Ама няма значение , то света без вас ще е много по-добро място !! Дори собствените ви деца ви казват и показват , че сте загубеняци !!
  • 106 Не само как

    3 3 Отговор

    До коментар #99 от "Страшно брей":

    но и защо? На юг само Китай и старата Индия(с Пакистан и Бангладеш) са 3,2млрд. население на площ по-малка от Русия. Руснаците са 146млн. като повечето са в европейската част. В Сибир са 2 души на кв. км. Японците са 125млн. на площ колкото 3 Българии и са 3-та икономическа сила. Къде са тръгнали да се разширяват? Да си разработят Сибир, да вдигнат жизнения стандарт и ще имат имигранти. Както самите руснаци казват - трябва да сме поне 650млн. да разработим и защитаваме тази територия.
  • 107 Иво

    6 3 Отговор
    П Росия вече издадоха багажа. Още месец война и започват гладни бунтове. Цялото производство е паднало с 75%. Един долар струва 1000 рубли.
  • 108 ЕДНА РУБЛА СТРУВА 1000 ДОЛАРА !

    3 6 Отговор
    БАЙДЪН СИ КОПАЕ САМ .........................
  • 109 БАЙГЪН Е В КОМА !

    3 5 Отговор
    ...................................................
  • 110 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 2 Отговор
    Преклонена главица остра сабя я не сече!
  • 111 Иванушка

    1 3 Отговор
    Следващи държави едва ли ще има. За какво му са на Путин бедни роднини- за да ги храни ли. Ще шамароса балтийските и толкоз. Само за урок.
  • 112 Етнически руснаци?

    2 1 Отговор
    Като етнически северо македонци?!
  • 113 Матей преображенски

    1 3 Отговор
    Западняците ги хвана голям кахър ,че ще им се разпадне натовския карточний домик.Ми ще се разпадне,всяка неустойчива и неуместна конструкция се разпада.Е ЕС ще се разпадне,Орбан е достигнал до една моя стара идея и предложение да се премахне ЕП И ЕК,да се анулират изкуствените бариери ,като еврозона и шенген,лисабонски договор и пр. о-дур-ми на западни величия.ЕС би трябвало да се сведе до ЕИО или общия пазар,няколко водещи западни страни да се споразумяват по някои търговски въпроси,за суровини,пазари,борси и пр.А източна Европа да премине към БРИКС,НАТО ,РАЗБИРА СЕ също няма място на Европейския континент и фактически ще трябва да се закрие.Под натиска на събитията,всичко това ще стане в рамките на няколко години и ще започне възстановителния период,толкова необходим и спасителен за българския народ.
  • 114 никой

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Запасняк":

    Като ти се млати нещо игри бол! Макетите нищо не са ми направили.
  • 115 поп

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ще го вдигнете":

    тука га е пълен с “коментаристи„ русофилигъзолизци! същите БКП паразити след 1989г. БСП,ГЕРБ, Възраждане самонаричащи-се на “33 години демокрация„!