Отидете към основна версия

8 046 38

Европол: контрабандни канали за оръжие от Украйна към ЕС

  • оръжие-
  • украйна-
  • контрабанда-
  • война

В доклада пише още, че страните, приели по-голям брой бежанци, са изразили загрижеността си, че някои украински бежанци носят огнестрелни оръжия за самозащита

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европол е получил сигнали за контрабанда на оръжие от Украйна за Европейския съюз. Изглежда нелегалният износ се извършва както от отделни лица, така и от престъпни мрежи. Какво още е известно?

Европейският полицейски орган Европол е получил данни за организирана контрабанда на оръжие от Украйна. Агенцията е получила информация и за няколко лица, които са се опитали да напуснат Украйна с огнестрелни оръжия.

"Държавите членки на ЕС и оперативните партньори съобщават за престъпни мрежи, действащи в региона, които контрабандират или планират да контрабандират значителни количества огнестрелни оръжия и боеприпаси, в това число и бойни оръжия." Това се казва в писмо на Европол до Съвета на ЕС, посветено на последиците от войната в Украйна и терористичните заплахи, с което германски журналисти разполагат.

Европейските полицейски власти смятат, че по границата на Украйна с ЕС е възможно да възникнат скривалища на оръжия, предназначени за контрабанда. Така престъпниците, действащи от Украйна, биха могли да се връщат през официалните гранични пунктове, пренасяйки оръжия за ЕС.

Оръжия за самозащита и бартер

Европол пише още, че страните, приели по-голям брой бежанци, са изразили загрижеността си, че някои украински бежанци носят огнестрелни оръжия за самозащита. Преди да преминат в ЕС, те оставяли оръжия и боеприпаси в граничната зона. Властите са съобщили, че вече са откривали подобни скривалища. Съществува опасност тези оръжия да се окажат в ръцете на престъпни групировки.

Документът посочва, че някои бежанци са подозирани в пренасяне на огнестрелни оръжия с цел продажба или размяна срещу стоки и услуги в ЕС. В някои от случаите, таксиметровите превози на търсещите убежище са били платени с огнестрелно оръжие, твърдят от Европол.

Сериозен риск за сигурността

Констатин фон Ноц, заместник-председател на парламентарната група на Зелените и член на Комисията по вътрешните работи в Бундестага, призова уроците от миналите войни да не бъдат забравяни: "От тежкия опит на войната в Косово през 90-те години знаем, че оръжията от войната могат да се превърнат в значителен риск за сигурността. Оръжията от кризисни и военни зони често попадат в ръцете на екстремисти и организираната престъпност", добави той.

Евродепутатът Йозлем Демирел от Левицата вижда опасност оръжия, доставени от Бундесвера, също да влязат нелегално в ЕС и да се окажат на черния пазар. "Германските автомати, които г-жа фон дер Лайен, в качеството си на министър на отбраната по онова време, е доставила на Пешмерга (армията на Иракски Кюрдистан - бел. ред.), малко по-късно са били пуснати в продажба на иракските пазари", посочва Демирел.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 37 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: