Отидете към основна версия

22 Юли, 2022 19:15, обновена 22 Юли, 2022 19:15 3 346 31

Русия и Украйна подписаха с ООН и Турция споразумения, проправящи пътя за ключов за световните пазари износ на зърно

  • турция-
  • украйна-
  • оон-
  • русия-
  • зърно-
  • пшеница-
  • черно море

С тези подписи ние ще съобщим на света радостната новина, обяви турският президент Реджеп Ердоган

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия и Украйна подписаха днес в Истанбул две отделни споразумения с Турция и ООН за износа на зърно и селскостопански продукти през Черно море, предаде Франс прес.

Сключването на споразуменията проправя пътя за износа на милиони тонове от така необходимото на международните пазари украинско зърно, както и на руски зърнени култури и торове. То слага край на причинената от войната безизходица, застрашила продоволствената сигурност в глобален мащаб, изтъква Асошиейтед прес.

Киев отказа да подпише пряко споразумение с Москва.

Украйна и Русия ще подпишат отделни споразумения, подчерта днес Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски. Украйна „не подписва никакви документи с Русия“, категоричен бе той.

Със споразуменията, подписани от Русия и Украйна с ООН и Турция, се предвижда безопасно преминаване на корабите. В Истанбул ще бъде създаден контролен център, в който ще работят служители на ООН, Турция, Русия и Украйна, които ще ръководят и координират процеса. Корабите ще бъдат подлагани на проверки, за да е ясно, че не пренасят оръжия.

Подоляк бе категоричен, че нито един руски кораби няма да ескортират превозващите зърно плавателни съдове и че в украинските пристанища няма да има руски представители. Украйна също така планира незабавен военен отговор "в случай на провокации", каза президентският съветник.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу и украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков подписаха идентични договори с генералния секретар на Обединените нации Антониу Гутериш и турския министър на отбраната Хулуси Акар.

На церемонията присъства турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Днес в Черно море грейна светлината на един фар. Фар на надеждата, на възможностите, фар на облекчение по света, който се нуждае от неговата светлина повече от всякога", заяви Гутериш.

"Вие преодоляхте препятствията и загърбихте разногласията, за да проправите път за инициатива, която ще служи на интересите на всички", обърна се генералният секретар на ООН към представителите на Русия и Украйна.

Във Вашингтон говорителят на американския Държавен департамент Нед Прайс заяви, че по принцип САЩ приветстват споразумението.

"Това, върху което се съсредоточаваме сега, е да държим Русия отговорна за изпълнението на това споразумение и за това тя да позволи на украинското зърно да стигне до световните пазари", каза Прайс.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: