Отидете към основна версия

3 841 60

Русия – основният коз на Лиз Тръс в борбата за премиер

  • лиз тръс-
  • премиер-
  • великобритания-
  • пост-
  • надпревара

Тръс е доста пред Сунак, сочат предварителни проучвания

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Британският външен министър Лиз Тръс възнамерява все повече да разиграва руската карта в борбата за премиерския пост, за да атакува опонента си – бившия министър на финансите Риши Сунак. Това съобщи в събота Sunday Telegraph, позовавайки се на неназовани близки поддръжници на Тръс.

Според тях, шефката на ведомството, която е на поста малко повече от 10 месеца, смята, че външната политика и сигурността за своя сила и вярва, че именно тези два коза ще ѝ позволят да спечели точки в надпреварата за премиерския пост. Събеседниците на изданието казаха, че Тръс възнамерява да е като ястреб по отношение на Русия и Китай по време на предизборната кампания, противопоставяйки се на Сунак и обвинявайки го, че е прекалено мек към действията на Москва и Пекин.

„Лиз има опит, авторитет и решителност, когато става дума за Украйна и Китай, което я поставя в редиците на партийните ястреби, докато Риши е по-скоро на страната на гълъбите. Аргументът на Лиз е следният: сега е по-опасно време от когато и да е било след края на Студената война. Това може да върне на Великобритания водещата роля на световната сцена“, каза пред вестника един от съюзниците на външния министър.

Темата за санкциите

Той също така добави, че по време на „налагането на банкови санкции срещу Русия, министерството на финансите под ръководството на Риши не е искало да се движи толкова бързо, колкото са искали министър-председателят Борис и Лиз“. "Министерството на финансите беше много бавно, когато се стигна до изключването на руските банки от системата SWIFT. По подразбиране Министерството на финансите трябва да бъде по-внимателно, да мисли само за математиката, но понякога трябва да вземете трудни решения", добави поддръжникът на Тръс.

Преди това Тръс постоянно си приписваше заслуги за твърдата си позиция срещу Русия, безпрецедентно широките санкции на Лондон срещу Москва и активните доставки на оръжия за Украйна.

Според изданието, Тръс възнамерява да използва и факта, че е сменила няколко министерски позиции за повече от 10 години в правителството, докато Сунак ръководи само един отдел в продължение на две години и половина.

Анкети сред членовете на управляващата Консервативна партия, които трябва да изберат нов лидер, показват, че Тръс е доста пред Сунак. Проучване на YouGov от 21 юли показа, че 62% от анкетираните членове на партията биха подкрепили Тръс, а 38% биха предпочели Сунак.

Привържениците на Тръс обаче предпочитат да играят със сигурни карти и да използват всички инструменти в битката, включително външнополитически аргументи.

Победителят в тази кампания автоматично ще стане министър-председател, тъй като консерваторите сега са на власт (бел. ред. те спечелиха общите избори през 2019 г. със съкрушителна победа). Други проучвания обаче показват, че ако сега се проведат парламентарни избори, тогава консерваторите, който и да ги ръководи, няма да имат шанс срещу опозиционната Лейбъристка партия.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: