Отидете към основна версия

6 104 51

Германското правителство за доставките на газ от Русия: Това е игра на власт

  • русия-
  • дмитрий песков-
  • германия-
  • газ-
  • газпром

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче подчерта точно обратното - "Газпром" ще остане сигурен доставчик

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германското правителство остро критикува повторното намаляване на доставяните количества руски газ през "Северен поток". Говорител на правителството заяви, че Берлин не вижда причина Русия да не приеме връщането на ремонтирана турбина за газопровода. "Това е игра на власт", каза правителствената говорителка Кристиане Хофман.

Доставките на руски газ през "Северен поток" към Германия са намалели почти наполовина

Газът в Европа поскъпна към 228 евро за мегаватчас

Очаквано руската компания "Газпром“ намали от тази сутрин подаваното количество газ по газопровода "Северен поток" до 20 процента от заявените обеми. Германия, която е най-уязвима от действията на руския гигант, обвини Москва в "игра на власт".

Няма технически причини за намаляването на количествата газ, твърди германското правителство. Министърът на икономиката Роберт Хабек описа ситуацията като "сериозна", но проблемите според него са преодолими: "Имаме газ, но няма да имаме повече сигурността, че винаги ще изобилства от евтин газ. Така че, икономиката ни трябва да се научи да пести, а ние - да пестим от отопление“, каза Хабек.

По-рано говорителката на правителството Кристиане Хофман заяви, че Германия повече не може да разчита на Русия за газовите доставки.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче подчерта точно обратното - Газпром ще остане сигурен доставчик. И обясни, защо в момента количествата са по-малки от заявеното:

"Газпром" доставя толкова газ за Европейския съюз, колкото е възможно, знаем, че сега техническите възможности за изпомпване на газ са намалели, а причината е, че техническата поддръжка е изключително затруднено от санкциите, които Европейския съюз въведе", коментира Песков.

Междувременно стана ясно, че в сравнение с предходните дни "Газпром" е резервирала значително по-голям капацитет на газопровода "Трансгаз", който минава през Украйна и Словакия.

Както съобщи операторът на газопровода Eugas в началната точка на словашкия участък тази сутрин е регистриран транзит на над 68 милиона кубични метра газ, докато вчерашното резервирано количество е било едва половината.

Допълнителните количества газ приблизително съответстват на намаленото количество по газопровода "Северен поток", което "Газпром" оправда с ремонт на втора турбина.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: