Отидете към основна версия

5 573 73

Украйна е прекъснала руските вериги за доставка до Херсон?

  • украйна-
  • херсон-
  • русия-
  • доставка-
  • война

Киев твърди, че украинската армия е прекъснала руските железопътни връзки до Херсон

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинските въоръжени сили изтласкват успешно руските войски от района на окупирания Херсон, съобщават от Киев. Според информацията от украински източници, която за момента не може да бъде потвърдена, украинските сили са успели да прекъснат руските железопътни връзки през река Днепър. Киев твърди, че армията е успяла да унищожи важен мост над река Днепър.

Ако информацията бъде потвърдена, това би бил сериозен успех за Украйна, тъй като ще остави руските войски от западната страна на реката без връзка с провизиите, които пристигат от изток. Украинските власти съобщават още за повече от 100 убити руски войници и 7 унищожени танка. Първият заместник-председател на Херсонския областен съвет Юри Соболевски написа в Телеграм, че "украинската армия притиска руснаците и това е само началото”.

Украйна може да си върне окупираните територии

Американският генерал и бивш директор на ЦРУ Дейвид Петреъс смята, че е възможно Украйна да се върне към границите си от преди началото на руската агресивна война. "Всъщност изглежда все по-вероятно украинските сили да си върнат голяма част, ако не и цялата територия, завзета от руските сили през последните месеци", коментира Петреъс пред германския таблоид "Билд”.

Според него, ако НАТО и другите съюзници на Киев продължат да предоставят ресурси на Украйна със същите темпове, украинската отбрана би могла да спре по-нататъшно напредване на руските сили. В същото време бившият директор на ЦРУ предупреждава и за последиците от евентуална руска победа за Европа: "Един руски военен успех в Украйна, който според мен е много малко вероятен, би бил катастрофален за европейската сигурност." Според него Атлантическият алианс е наясно с това и предприема необходимите стъпки, за да предотврати подобен сценарий.

Зеленски заплашва с ответна реакция

След нападението над затвор в окупирания от руснаците град Оленовка в Източна Украйна президентът Володимир Зеленски обвини Русия, че извършва масови убийства на украински военнопленници. "Днес получих информация за нападението на окупаторите срещу Оленовка в Донецка област", заяви Зеленски в ежедневното си обръщение. Той определи нападението като "умишлено военно престъпление” и заплаши, че ще има "възмездие".

Украинският президент посочи, че в атаката са загинали повече от 50 души. Центърът за задържане в Оленовка беше бомбардиран в петък. Според информация от руски източници там са били държани украински военнопленници, сред тях и представители на отряда Азов. Последваха взаимни обвинения за атаката между Русия и Украйна. Руското министерство на отбраната твърди, че е използвана ракетна установка HIMARS, доставена от САЩ. В същото време украинският външен министър Дмитро Кулеба беше категоричен, че бомбардировката над центъра за задържане е дело на руската армия.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 78 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: