Отидете към основна версия

5 850 84

Киев: Украинските военнопленници в Оленовка са убити с термобарична бомба, заложена вътре в сградата

  • русия-
  • украйна-
  • оленовка-
  • вагнер-
  • бомба

Русия обеща да допусне екип на Червения кръст на мястото на взрива, но до този момент не е изпълнила обещанието си

Снимка: Unian

Главният прокурор на Украйна Андрий Костин заяви, че според извършените международни експертизи и анализа на спътниковите снимки от взрива в Оленовка, изобщо не е имало обстрел срещу затворническата сграда, в която бяха убити около 50 украински военнопленници, а 70 бяха ранени. По думите му, взривът е причинен от термобарична бомба, която е била поставена там, предаде Би Би Си.

При взривяване тази бомба се превръща в огнено кълбо и предизвиква пожар.

По-рано Москва и сепаратистките власти в самообявилата се ДНР, където се намира Оленовка, обвиниха украинските военни, бе да обстрелвали затвора с американски комплекс HIMARS. Спътниковите снимки обаче показват поражения, които не съответстват на удар с HIMARS, а говорят за употреба на термобарично оръжие. То би могло да бъде поставено единствено от хора, които са имали достъп до поразената сграда. В украинските медии се появи информация, че престъплението е извършено от наемници от частната армия „Вагнер“, ръководена от приближения до Владимир Путин бизнесмен Евгений Пригожин.

Русия обеща да допусне екип на Червения кръст на мястото на взрива, но до този момент не е изпълнила обещанието си. На служителите на хуманитарната организация не е било позволено и да разговарят с оцелелите военнопленници, които са затворени в колонията в Оленовка.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 79 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: