Отидете към основна версия

2 737 49

Кулеба: Ще победим руския кошмар, надвиснал над континента

  • дмитро кулеба-
  • военни престъпления-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • кошмар-
  • газ

Украинският износ на храни спасява света от глада и скока на цените, заяви министърът

Снимка: БГНЕС/ EPA

Предимството от украинска победа за всички е много просто – ние ще победим и ще възстановим териториалната си цялост, докато Европа ще се отърве от източника на кошмара, надвиснал над континента. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за държавната информационна агенция "Укринформ".

На 24 февруари Русия започна пълномащабна непредизвикана война срещу Украйна, която продължава и до днес. Руската армия всекидневно извършва военни престъпления на украинска земя, включително убийството на цивилни и военнопленници. "Изискваме независимо разследване на варварската екзекуция на нашите военнопленници и ще накажем всеки, замесен в това отвратително престъпление", каза украинският външен министър.

"Украинският износ на храни спасява света от глада и скока на цените. Украйна винаги е била надежден партньор и ние полагаме всички усилия да запазим този статус въпреки руската война и блокадата. Първият кораб с украински храни за износ е сигнал за всички наши приятели в Близкия изток, Африка и Азия: ние няма да ви подведем, ние ще защитим семействата ви от глада, който Русия се опитва да провокира", каза още Кулеба.

"Каним всички участници в Кримската платформа, които присъстваха на учредителната среща на върха миналата година, както и нови партньори, да се присъединят онлайн на 23 август. Това е въпрос на защита на международното право и поддържане на глобалния мир и сигурност. Призоваваме всички държави и организации да подкрепят създаването на Специален трибунал за престъплението агресия срещу Украйна. Това престъпление е извършено, което означава, че трябва да има наказание за него", заяви украинският дипломат.

"Газовата криза в Европа се разигра в края на миналата година. Цените на газа се покачиха много преди първите руски ракети да ударят Киев. Каква е причината за настоящата енергийна криза и инфлацията в Европа? Това са действията на Русия", каза още той.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 52 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: