Отидете към основна версия

2 732 30

Множество китайски самолети и военни кораби са засечени в учения около Тайван

  • тайван-
  • китай-
  • нанси пелоси-
  • тайвански проток

Китайските военни все още не са направили изявление за целта на съботните учения

Снимка: БГНЕС/ЕРА

По информация на Тайван са засечени "множество" китайски самолети и военноморски кораби, участващи във военни учения около Тайванския пролив в събота. Това може да бъде симулирана атака срещу острова, пише CNN.

Тайванското министерство на отбраната съобщи, че някои от самолетите и плавателните съдове са пресекли чувствителната средна линия в Тайванския пролив, който разделя острова от континенталната част на Китай.

"Нашите военни излъчиха предупреждения, разположиха боен въздушен патрул и военноморски кораби и активираха наземни ракетни системи в отговор на ситуацията", казаха от министерството.

До 17 ч. в Тайван 14 кораба и 20 самолета, управлявани от китайската армия, са открити около пролива, според изявление на министерството. От 20-те самолета, 14 са пресекли средната линия, добави той.

Китайските военни все още не са направили изявление за целта на съботните учения.

Новината следва поредица от военни учения, които Китай проведе около Тайван от четвъртък след противоречивото посещение на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на самоуправляващия се демократичен остров по-рано тази седмица.

Китайската комунистическа партия гледа на Тайван като на своя територия, въпреки че никога не го е контролирала, и отдавна обеща да "обедини" острова с континенталната част на Китай - със сила, ако е необходимо.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини