Last news in Fakti

11 Август, 2022 19:00 4 521 75

Конфликтът с Тайван: Пекин копира сценария на Москва

  • китай-
  • тайван-
  • тайвански проток-
  • нанси пелоси

Затова не бива да ни учудва, ако от генералната репетиция произлезе нещо повече, а Си реши да нападне демократичния остров

Конфликтът с Тайван: Пекин копира сценария на Москва - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Действията на Пекин спрямо Тайван много напомнят на военните приготовления на Путин за войната срещу Украйна. Шефът на Кремъл седмици наред струпваше войски по границата и твърдеше, че това са просто военни маневри.

Стана точно това, което се очакваше: обратно на официалните твърдения, китайските военни маневри край бреговете на Тайван не приключиха в понеделник, 8 август. А коментатори в Китай определиха присъствието на китайската армия, бойни самолети и кораби, както и подводници в Тайванския проток като "новата нормалност", т.е. като трайно състояние.

Действията на Пекин много напомнят на военните приготовления на Путин за неговата война срещу Украйна. Шефът на Кремъл седмици наред струпваше войски по границата с Украйна и също така твърдеше, че това са просто военни маневри, а не подготовка за война.

Превъзходството не е гаранция за бърза победа

Армията на Си поставя въоръжените сили на малката съседна държава в постоянно състояние на тревога и стрес. Китайски кораби многократно нарушиха линията, която разделя териториалните води на Тайван и Китай. Тази линия се смяташе за неофициална граница между двете бивши воюващи страни, а днес отделни държави, и досега винаги е била зачитана. И китайските изтребители вече не се въздържат да нарушават тайванското въздушно пространство. Няма съмнение, че Народната република превъзхожда с много Тайван - като ресурси, численост на армията си и като издръжливост. В същото време обаче войната, започната от Путин срещу Украйна, показа, че превъзходството не е гаранция за бърза победа.

Тайван е съществена част от империалистическата експанзионистична стратегия на Си Дзинпин. Той обаче съвсем не се е прицелил само в демократичния остров: едновременно с военните маневри край Тайван китайското военно министерство обяви, че подобни 4-седмични учения ще се проведат и край Филипините, където Пекин също има апетити към определени територии. От месец март миналата година китайски наемници са окупирали части от островите Спратли. Пекин твърди, че те са китайска територия - твърдение, което Международният съд в Хага определи като грешно. Си не оспорва това решение на Хага, а САЩ междувременно увериха Манила, че ще подкрепят своя партньор, ако Пекин започне военни приготовления и срещу Филипините.

Китайската Комунистическа партия втвърди тона и срещу Вашингтон, за което свидетелства отказът от конкретни срещи и преустановяването на сътрудничеството в редица области, в това число във военната сфера и защитата на климата. Си, който не стои никак добре във вътрешнополитически план, се опитва да трупа червени точки с националистическа реторика пред своите сънародници, които страдат от лошата му Ковид-политика и срива на икономиката. За разлика от последната криза в Тайванския проток през 1995/96 година, явно Пекин сега нито ще изтегли частите си от района, нито ще прекрати провокациите си спрямо Тайван. Блокадата тогава продължи 8 месеца, преди САЩ да изпратят свой самолетоносач и да сигнализират недвусмислено, че са готови да защитават Тайван.

Никой не иска нова война

Ако с военните си маневри сега Китай отново блокира за дълги месеци тайванските пристанища, това ще бъде тежък удар за тайванската икономика. Още от първите дни на морската блокада танкери и товарни кораби изчакват края на маневрите, за да могат да стигнат сигурно до тайванския бряг.

Пекин в момента копира сценария на Москва. Затова не бива да ни учудва, ако от генералната репетиция произлезе нещо повече, а Си реши да нападне демократичния остров. Китайският лидер има интерес да направи това още преди 20-ия конгрес на партията през октомври, тъй като само така той ще блесне като успешен главнокомандващ. Това ще увеличи шансовете му за трети мандат, а с това и за пожизнена власт.

Никой не желае още една война - нито в Тайван, нито където и да било другаде по света. Но би било не особено мъдро, дори много глупаво, ако не се готвим за възможна китайска инвазия.

***

Александър Гьорлах е старши научен сътрудник в Съвета за етика в международните отношения "Карнеги" и научен сътрудник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фарк

    90 14 Отговор
    Дойче Веле е терористична черна станция

    Коментиран от #53

  • 2 избягало пиленцето

    24 5 Отговор
    и му харесало, време е за пръчката и отново в къщи.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пич

    65 13 Отговор
    Нищо не копира Пекин !!! Козяците копират боклучивите си похвати !!! Не се съобразиха с Китай , и подлъгаха Тайван , че може да очаква помощ !!! Това е сделка с дявола за Тайван !!! Сатаната с удоволствие ще гледа мъките на тези , които са му повярвали !!!
  • 5 А ве

    62 13 Отговор
    Дойче веле не разбрахте ли че сте излишни никой не ви чете

    Коментиран от #18, #72

  • 6 Тия па

    61 7 Отговор
    Ами ще го копира - какво правят американска военщина и биолаборатории на руската граница в Украйна?
    Защо трябва да чакат американска военщина и биолаборатории на китайската граница в Тайван??
  • 7 Тошо

    43 12 Отговор
    ТАЙВАН Е НЕДЕЛИМА ЧАСТ ОТ КИТАЙ.

    Коментиран от #13, #16, #33

  • 8 Никой

    37 8 Отговор
    Не ви иска мнението ве dw тъпо

    Коментиран от #37

  • 9 Защо

    43 5 Отговор
    Ви забраниха в Турция ве dw
  • 10 нннн

    33 4 Отговор
    От една страна не е в китайски стил да нападнат Тайван, от друга - моментът е съвсем подходящ.
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 30 Отговор
    Разсъждавате с всичко друго,но не и с това,което е създадено за мислене.Технологично китой и русия са много назад.Китай има умни ръководители и никога няма да направи руската грешка!!!666 му пуска фитила,но китайците са умни.Четете какво съм написал,ако не сте го изтрили за да си припишете авторство!ЯЯЯ,кажете нещо за ванга........Каквое е казала по случая???

    Коментиран от #15, #17, #21

  • 12 Много са силни

    6 27 Отговор
    Както руснаците.
    Но само на приказки.
    Цялата им вселена е основана на пропаганда, която както се видя неструва и 5юана за запада.
  • 13 Ти със сигурност

    3 13 Отговор

    До коментар #7 от "Тошо":

    Си неразделим от Живков.
  • 14 Бай Ви Бай Дън

    10 28 Отговор
    Бай Дзин Пин като видя как Бай Путин затъна в Украйна си е казал, я по-добре да си бачкаме и да не се правим на голяма работа.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Вангя......

    1 21 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ми ко...желтите ке гризнат дръвцето.
  • 18 А ве

    2 16 Отговор

    До коментар #5 от "А ве":

    Като не ги четеш, къв го дириш тук?

    Коментиран от #27

  • 19 Павел пенев

    37 6 Отговор
    Искам да обясня на простаците от DW. Ако искаше Путин можеше да смачка Украйна за три дни,но така щеше да пострада населението а то е предимно руско говорящо. Затова сега тактиката е напълно изтощаване, до капитулация и мирен договор за ликвидиране на Украйна и присъединяване към РФ а населението с руски паспорти. Всичко е толкова просто но агентите на прикритие в DW са полуидиоти и не могат да го разберат.

    Коментиран от #32, #35

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 грамофонна плоча

    19 0 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Цитат: "Превъзходството не е гаранция за бърза победа" Ти използваш мозъка си, така че недей се излага, а и от това писане на едни и същи неща всеки ден, ще ти се отрази на мозъчната дейност.

    Коментиран от #24, #26

  • 22 Упс

    33 5 Отговор
    Тайван няма териториални води. Защото дори и САЩ не са ги признали за независима държава. И скоро няма и да го направят. Това китайски териториални води.
    Китай повтарял украинския сценарий? Ми да - САЩ го повтаря, защо китайците да не го правят? САЩ въоръжават сепаратисти, официални държавни лица правят посещения там... Всичко се повтаря.
  • 23 ха сега де!

    17 2 Отговор
    А Москва копира опита на Анкара! Турция се опитва да се разпорежда във всички съседни (а и не само съседни) държави и да налага свои правила, но никой не я третира като Русия и да ѝ налага същите санкции! Почти няма разлика, но има разлика, нали?
  • 24 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 25 Отговор

    До коментар #21 от "грамофонна плоча":

    Ти просто не можеш да ,асимилираш с каква опасност си имаш работа........Изкуствен интелект вкаран в оръжие......какъв ти е шанса срещу това????Това е все едно сегашните оръжия да се бият с тези през 19век.За да имаш шанс трябва и ти да създадеш такова чудовище.на света ще му трябват над век за да направи това,което имат в момента щатите!

    Коментиран от #36, #75

  • 25 !!!?

    3 19 Отговор
    Монголската Орда от Москва до Пекин и Пхенян се е настъпила за плячка !!!?
  • 26 има и доказана такава практика

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "грамофонна плоча":

    Е, не толкова остро!
  • 27 Коментарите

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "А ве":

    Чета
  • 28 !!!?

    4 12 Отговор
    "Пекин копира сценария на Москва" !!!?

  • 29 DW? - воня от външен н.жник

    18 5 Отговор
    А да сравни сценария на натрапниците на демУкрация и в двата случая?
  • 30 Аршлох

    13 1 Отговор
    Тези са "дойче" колкото и аз съм от Кирибати,където си направих един път майтап с нещо от Гулигулето,както му казват част от индийците.По скоро са идише велле.

    Коментиран от #64

  • 31 Бай Дън

    9 2 Отговор
    Китай ще нападне Тайван на 9 ти септември.
  • 32 !!!?

    7 20 Отговор

    До коментар #19 от "Павел пенев":

    Стига с това "рускговорящо население" бе Аланкоуло ! То и ние имаме турскоговорящо пък Ердоган не е тръгнал да го поКримчва !!!?

    Коментиран от #38

  • 33 Щсдд

    2 7 Отговор

    До коментар #7 от "Тошо":

    Неделима, неделима, колко да е неделима от 70 години e делима😆😆😆
  • 34 Охо-бохо

    19 3 Отговор
    Къв демократичен остров, ма зелке? Никой не оспорва единен Китай! И работата не е във вашата "демокрацията", която е просто инструмент за васалност, Китай не желае инфектирана рана с англосаксонска "демокрация".
  • 35 Чукча писател ...

    5 19 Отговор

    До коментар #19 от "Павел пенев":

    На това може да вярва само някой зомбиран съветски чугун ! Че те от където минаха орките е лунен пейзаж, в Донецк и Луганск не останаха мъже - всички отидоха курбан за кефа на Путлер .
    Пълна скръб са тия примитивни руzнаци.
  • 36 Лудо куче

    10 2 Отговор

    До коментар #24 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Що не уредиш нашата армия с такова умно оръжие?
    Виждаш ми се вещ в тази област. От няколко дни само за него пишеш.
    Само питам , де!

    Коментиран от #39

  • 37 Ъъъъ ...

    0 4 Отговор

    До коментар #8 от "Никой":

    Ми не го чети бе !
  • 38 Няма

    11 5 Отговор

    До коментар #32 от "!!!?":

    "рускоговорящо население" в Малорусия има руско население, откъснато подобно на маклайците от народа си и манипулирани да го мразят. Аман от соросопии, демУкрати.
  • 39 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 16 Отговор

    До коментар #36 от "Лудо куче":

    Прочети каква глупост си написал.Как да ти отговоря.Аз ти казах много повече,как е създадено от владетелите на света,как е изпитано,а ти една кратуна с фуражка,роди това.Щатите са с много пари и възможности.те са използвали за създаването му и това ежеминутно копаене на крипто.Аз мога да кажа как може да се бори срещу него,но само ако застане на страната на злото.Тогава ще се намесят и много мои ангели..........Засега е на страната на Доброто,чадо с фуражка!бг ще получи тези оръжия вероятно около 25г.

    Коментиран от #46

  • 40 Терминатор 🇺🇦

    4 21 Отговор
    Много бой ще ядът китайците .Може да са много но при подходяща отрова хлебарките мрът много бързо .Знам го от опит

    Коментиран от #43, #45

  • 41 1111

    14 5 Отговор
    Сащ да свикват. Те имат бъдеще на бивш световен хегемон.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 От вас

    12 5 Отговор

    До коментар #40 от "Терминатор 🇺🇦":

    По големи и нагли хлебарки няма
  • 44 Матей преображенски

    10 2 Отговор
    Дотук беше изложена негативната гледна точка,по Мефистофел,и по Велзевул.А позитивната,на китайската държава,желаеща своето обединение,възпрепятствано толкова години от американците?Тя е ,че същите тия американци подготвят украински сценарий и значи китайците ще трябва да поемат необходимите инициативи и рискове.Щатите не могат да попречат,те си прилагат досегашната успешна практика на военна заплаха,с боен флот и самолетоносачи.Този път си имат работа с мощна военна сила,в непосредствена близост,сериозен комунистически режим.Ще се дебнат още малко и развръзката ще е бърза.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Дълбоко проникващ

    7 0 Отговор

    До коментар #39 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Специално за днес много поо здравии..Съжалявам,че вчера те пропуснах,но всички грешим хора сме все пак,шаа маа извиниш.
  • 47 Щом трябва да се плюе по Путин и Русия

    15 1 Отговор
    Автор е DW!! Лъжци и маниполатори!!
  • 48 СиЦзинпинфил и СиЦзинпинфоб

    12 3 Отговор
    Хайде на пропагандата...кой разбира тук се спира!Американците плащат хахаха.Почвайте да се разделяте на фили и фоби.
    DW=боза
  • 49 гост

    18 3 Отговор
    Никой не желае още една война, освен ... САЩ. Те винаги искат войни, навсякъде по света.
  • 50 На сапун бе

    3 1 Отговор
    Кафеви стеее
  • 51 Бих

    11 0 Отговор
    Като почнах да чета бозата и спрях на второто изречение
  • 52 Не вярваме на Дойче веле

    13 5 Отговор
    Китай ли копира Русия, или САЩ правят в Тайланд това,което направиха в Украйна. Намесват се, предизвикват Русия като се намесиха в Украйна, сега предизвикват Китай, като нарочно се намесват в Тайланд. Всички виждат как САЩ създават военните конфликти по целия свят. Лицемери и пробутват тъпите си номера като прехвърлят вината си на други държави.
  • 53 Само напомням

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Фарк":



    На всички е ясно, че вече са се разбрали за нападение и нови САНКЦИИ. ЕС фалира. ВЕЛИКОТО НУЛИРАНЕ е тук.






    😉

    Коментиран от #66

  • 54 един от многото

    5 0 Отговор
    А пък вие сте като латерни , едно си баба знае , едно си бае!
  • 55 Пъци

    2 1 Отговор
    Добро Утро...
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Хохо секса

    4 11 Отговор
    И по същия сценарий Китай ще се разпадне, както Русия..

    Коментиран от #59

  • 59 възрожденец

    1 8 Отговор

    До коментар #58 от "Хохо секса":

    Точно!
    Русия и Китай имат ресурси, а на Европа това и трябва.
    Отделно имат и евтина работна ръка
    - за бутилка водка или купичка ориз са способни на чудеса
  • 60 Балканджия с ракия

    1 8 Отговор
    Комунизма е по лош и от корона вируса, при кораната можеш да оцелеш, обаче комунизма видимо уврежда мозъкт за цял живот. Заразените с комунизъм по цял свят действат по един и същ примитивен начин, партийната върхушка да граби работещият народ, да заграбва от съседните народи готови създадени блага и безогледно да лажат за некакво светло бъдеще сле един милион години. Я на тия тарикати не им вервам от години и си пия ракията с удоволствие, че нема поне при нас партийни секратари трътей.

    Коментиран от #63

  • 61 Кокосово

    9 0 Отговор
    "Малката съседна държава" е китайска провинция, от много отдавна. Ако регионалните власти там са предприели сепаратистки действия, това си е за тяхна сметка.
  • 62 Мнение

    6 1 Отговор
    Пекин копира? Сигурни ли сте че е Пекин? Я си отворете очите... широооко!

    Коментиран от #67

  • 63 Реалист

    4 2 Отговор

    До коментар #60 от "Балканджия с ракия":

    Абсолютно прав си приятелю. Комунизмът е такъв. За това деди Джо не можеш да му налее шум. Той е стар социалист, мечтаещ за комунизъм, но по-висш от тоя в СССР и Китай. А Русия и Китай от десетилетия са капиталистически държави в истинския смисъл на думата. Русия скъса с комунизма, Китай уж официално е комунизъм, но е върл капитализъм с официална религия комунизъм. Та подкрепяйки Деди, ти подкрепяш комунизма. Звучи ти абсурдно ли? Провери думите ми тогава.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Всъщност

    4 0 Отговор
    Вашингтон подкопава с нестабилност конкурентите си Русия и Китай като насъсква граничните им Украйна и Тайван .
  • 66 неееееееее

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "Само напомням":

    И НА КОГО МУ ПУКА З ТВОИТЕ "НАПОМНЯНИЯ"?!?
  • 67 Дааааааа

    3 0 Отговор

    До коментар #62 от "Мнение":

    И кой го казва? Този с широко затворените очи ли?
  • 68 Кочо

    3 1 Отговор
    DW - рупор на Злото и Лъжата!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Прозорецът на Овертон

    4 0 Отговор
    Брееей,че гьнсуратлък! Присединяването на изконна китайска територия било империалистическа експанзионистична стратегия? А Опиумните войни на англосаксите било хуманитарна цивилизационна операция! Прозорецът на Овертон в действие.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Дааааааа

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "А ве":

    Всички ги четат, само вие ги плюете !КОИ СА ИЗЛИШНИТЕ-ВИЕ!!!
  • 73 Факт

    2 0 Отговор
    DW , да ви имам "логическото мислене"! Сега ще ви направя една съпоставка: знае ли този " Александър Гьорлах - старши научен сътрудник " , че неговите родители всъщност като са го правили са копирали това каето го прави целия животински свят? ДА , просто някои неша се правят така!
  • 74 нормален

    1 0 Отговор
    Само така бъдещето е на Русия Китай и Индия вече това се вижда А преди време е предсказано от баба Ванга и други прорицатели
  • 75 Кьоравия

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Време е да си птегледаш твоя интелект и да спреш с нетфликс и други подобни кино платформи, дори американците не са толкова тъпи да се командват оръжия с ИИ. Те даже и по елементарни задачи още не са сигурни дали могат да му проверят камо ли оръжия.