Отидете към основна версия

4 075 68

Китай: САЩ са главен подбудител на кризата в Украйна

  • китай-
  • украйна-
  • война-
  • русия

Русия нарича инвазията "специална военна операция" и казва, че е била необходима не само за поддържане на собствената си сигурност, но и за защита на рускоезичните от преследване

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай, който Русия търси като съюзник, откакто остана неутрален от Запада заради нахлуването си в Украйна, нарече Съединените щати "главният подбудител" на кризата.

В интервю за руската държавна информационна агенция ТАСС, публикувано в сряда, китайският посланик в Москва Джан Ханхуей обвини Вашингтон, че е притиснал Русия в ъгъла с многократни разширявания на отбранителния съюз на НАТО и подкрепа за сили, които се стремят да приобщят Украйна към Европейския съюз, а не Москва.

"Като инициатор и основен подстрекател на украинската криза, Вашингтон, въпреки че налага безпрецедентни всеобхватни санкции на Русия, продължава да доставя оръжие и военно оборудване на Украйна", каза Джан.

"Тяхната крайна цел е да изтощят и смажат Русия с продължителна война и тоягата на санкциите."

Разсъжденията на посланика следваха отблизо едно от собствените оправдания на Русия за нейното нахлуване в Украйна, което доведе до хиляди смъртни случаи и опустошаването на цели градове, както и кара повече от една четвърт от населението да напусне домовете си.

Руският президент Владимир Путин пътува до Пекин през февруари, за да се срещне с президента Си Дзинпин, докато руските танкове се струпват на украинската граница, постигайки съгласие за това, което и двете държави приветстваха като партньорство "без ограничения", превъзхождащо всеки съюз от времето на Студената война.

В интервюто Джан каза, че китайско-руските отношения са навлезли в "най-добрия период в историята, характеризиращ се с най-високо ниво на взаимно доверие, най-висока степен на взаимодействие и най-голямо стратегическо значение".

Той се противопостави на посещението на председателя на Камарата на представителите на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в самоуправляващ се Тайван, който Китай твърди, че е негов, и каза, че Съединените щати се опитват да приложат същата тактика в Украйна и Тайван, за да "съживят манталитета на Студената война, да сдържат Китай и Русия, и провокира голямо съперничество и конфронтация на силите".

"Ненамесата във вътрешните работи е най-основният принцип за поддържане на мира и стабилността в нашия свят", каза Джан, прилагайки принципа, за да критикува политиката на Вашингтон в Тайван, но не и инвазията на Русия в Украйна.

Русия нарича инвазията "специална военна операция" и казва, че е била необходима не само за поддържане на собствената си сигурност, но и за защита на рускоезичните от преследване.

Украйна и Западът казват, че това са безпочвени претексти за имперска агресивна война срещу съсед, който получи независимост, когато воденият от Москва Съветски съюз се разпадна през 1991 г.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 63 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания