Отидете към основна версия

1 550 4

Освободиха хотел след 18 часа преговори с похитители

  • сомалия-
  • атентат-
  • освободени-
  • терористи-
  • могадишу

Специалните части на Сомалия са ликвидирали тероистите

Снимка: ЕРА/БГНЕС

След битка, продължила повече от 18 часа, сомалийските сили за сигурност поеха контрола над хотел Hayt в сомалийската столица Могадишу, който беше нападнат от бойци от терористичната групировка Ал-Шабаб. Това съобщи сомалийският новинарски портал Shabelle Media Network.

Войниците от специалните части са завършили основната част от операцията по ликвидирането на терористите в хотела и сега търсят взривни устройства на покрива на четириетажната сграда. Все още няма точни данни за броя на загиналите. Телевизионният канал Ал Арабия съобщи за около 30 загинали. По-рано информационният портал Somali Guardian съобщи за 20 загинали. Сред тях са военни, чиновници, както и собственикът на хотела.

Екстремистите атакуваха хотел Hayt, популярен сред официални лица и военни, привечер на 19 август. Нападението е предшествано от експлозия на три тръбни бомби. Група бойци успяха да проникнат в сградата и да се барикадират в нея. Полицейският отряд, който е пристигнал на помощ, е бил нападнат от екстремисти близо до хотела. Рано сутринта близо до него е дислоциран артилерийски отряд, който започва да обстрелва сградата.

Ал-Шабаб е създадена в Сомалия през 2004 г. От 2008 г. нейните бойци периодично извършват терористични актове. До 2010 г. групата контролира огромни територии, но през лятото на 2011 г. е принудена да напусне столицата на Сомалия Могадишу и да премине към партизанска тактика срещу правителството на страната и неговите съюзници. През февруари 2012 г. един от лидерите на Ал-Шабаб обяви, че бойците са се присъединили към терористичната организация Ал-Кайда. Общият брой на Ал-Шабаб, според различни оценки, е до 10 000 бойци.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.

Свързани новини

  • Спасени са над 100 заложника

    Сомалийските сили за сигурност ескортираха 106 заложници от хотел Hayt в столицата, който беше превзет от екстремисти, съобщи шефът на федералната пол ...
    21.08.2022
    1 717
    0
  • Осем убити при атентат

    Най-малко 8 цивилни са били убити при нападение на радикалните ислямисти от "Аш Шабаб" в хотел в столицата на Сомалия, предаде Франс прес. С ...
    20.08.2022
    1 751
    1